wielomian
wielomian: moglby ktos podzielic pisemnie wielomian W(x)=6x4+10x3+ax2−15x+b przez wielomian
P(x)=3x2+5x−7 ?
7 kwi 16:02
kochanus_niepospolitus:
| | 14+a | |
6x4 + 10x3 + ax2 − 15x + b : 3x2 + 5x − 7 = 2x2 + |
| |
| | 3 | |
−3x
2 − 10x
3 +14x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0 + 0 + (14+a)x
2 − 15x + b
| | 5(14+a) | | 7(14+a) | |
− (14+a) x2 − |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | |
.............................................................
| | 5(14+a) | | 7(14+a) | |
−(15+ |
| )x + b + |
| |
| | 3 | | 3 | |
7 kwi 16:16
Mila:
A po co chcesz to podzielić?
7 kwi 16:16
Mila:
O,
Artur już napisał.
7 kwi 16:17
kochanus_niepospolitus:
zapewne ma w zadaniu wyznaczyć współczynniki a i b, aby wielomian był podzielny bez reszty
i nie wie w jaki inny sposób to zrobić
7 kwi 16:21