Okrąg wpisany w trójkąt
Misia: 16. Długości dwóch boków trójkąta wynoszą 3 cm i 5 cm,
a promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 1 cm.
Oblicz długość trzeciego boku trójkąta.
17. Ramiona kąta o mierze 60o przecięto prostą l prostopadłą do jednego z ramion.
Następnie wpisano w ten okrąg dwa koła, każde styczne do jego ramion i do prostej l.
Wyznacz stosunek pól tych kół.
Proszę bardzo o pomoc. Jeżeli to ułatwi sprawę to podaję odpowiedzi:
16. 4 cm lub 2+2√5 cm
17. 7−4√3
Proszę o rozwiązanie, nie korzystając z twierdzenia sinusów
7 kwi 18:32
E:

Mamy wyznaczyć:
W trójkącie OES
| |SE| | | R−r | | 1 | |
| = tg30o ⇒ |
| = |
| ⇒ √3R−√3r=R+r |
| |OE| | | R+r | | √3 | |
| | R | | √3+1 | | (√3+1)2 | |
to: R(√3−1)= r(√3+1) ⇒ |
| = |
| = |
| = 2+√3 |
| | r | | √3−1 | | 3−1 | |
7 kwi 22:53
Mila:

16 rozwiązane.
7 kwi 23:35