Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an
Kala: Hejka pomożecie mi w tym zadaniu ?
√n2+n−n
Baardzo Proszę
7 kwi 19:50
bezendu:
Zastosuj sprzężenie.
7 kwi 19:58
Kala: Zrobiłam tak:
| (√n2+n−n)*(√n2+n+n | | (n2+n)−n | | n2 | |
| = |
| = |
| = |
| √n2+n+n | | √n2+n+n | | √n2+n+n | |
I dalej nie mam pomysłu co zrobić
7 kwi 20:11
zef: | (n2+n)−n2 | |
| Nie powinno być tak ? |
| √n2+n+n | |
7 kwi 20:14
Metis: Powinno
7 kwi 20:18
Kala: AAA tak pomyliłam się −
− Dziękiuje
7 kwi 20:20
Kala: To w takim razie co powinnam wystawić przed nawias ?
7 kwi 20:24
Kala: chyba n
7 kwi 20:24
Janek191:
| | n2 +n − n2 | | n | |
an = √n2 + n − n = |
| = |
| = |
| | √n2 + n + n | | √n2 + n + n | |
więc
| | 1 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| |
| | √1 + 0 +1 | | 2 | |
n→
∞
| | a2 − b2 | |
Korzystamy z wzoru a − b + |
| |
| | a + b | |
7 kwi 20:31
Kala: Dziękujeee

ratujesz mnie
7 kwi 20:40