Sprawdzi mi ktoś to zadanie
Radek: | | 33 | | 3n−1 | |
Sprawdz czy liczba |
| jest wyrazem ciagu an= |
| |
| | 27 | | 2n+5 | |
n ∊ N+
66n +165=81n−27
−15n=−192/15
n=12,8
Nie bo neN
7 kwi 11:24
Jerzy:
Nie jest
7 kwi 11:27
Radek: czyli dobrze zrobione?
7 kwi 11:33
Jerzy:
Tak
7 kwi 11:36
wredulus_pospolitus:
tak naprawdę to nawet bez liczenia powinieneś był już mieć podejrzenie, że n∉N
zauważ, że 3n−1 NIGDY nie będzie podzielne przez 3
natomiast 33*k (czyli ewentualnie przed jakąś 'redukcją') będzie (oczywiście k∊N)
7 kwi 11:38