Prawdopodobienstwo
Beta: Rzucamy dwa razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:1. Iloczyn oczek jest
mniejszy od 5 2. Na przynajmniej jednej kostce wypadlo 5 lub 6
|Ω| = 6 x 6= 36
1. A= (1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(2,2),(1,1),(2,1)(3,1),(4,1)(2,2)
|A| = 10 P(A) = 5/18
2. B= (5,1)(5,2)(5,3),(5,4),(5,5)(5,6)(6,1)... az do (6,6) i moje pytanie tutaj brzmi czy te
liczby sie pisze drugi raz, tyle ze na drugiej kostce wypada 5 i 6? czyli (1,5)(2,5)... czy
nie?
7 kwi 21:32
Beta: 
Chodzi glownie mi o to, kiedy wypisuje tak ze np:
Jest zbior 3 liczb, losujemy dwa razy ze zwracaniem {1,2,3} Oblicz prawdopodobienstwo
wylosowania 2 i teraz wypisuje: (1,2) (2,2) (2,3) ii teraz (2,1) (2,2) (3,2) czy juz nie
pisze tego drugi raz? jednak za drugim razem trafiam na 2, nie za pierwszym
7 kwi 21:59
Mila:
Ad. 21:59 wypisujemy , bo w zbiorze Ω uwzględniłaś kolejność.
A= {(1,1)(1,2)(1,3)(1,4),(2,1)(2,2),(3,1),(4,1)}
|A|=8
B−przynajmniej na jednej kostce wypadło 5 lub 6 oczek
B'− na żadnej kostce nie wypadła 5 i na żadnej kostce nie wypadła 6.
B'={(x,y): x,y∊{1,2,3,4}}
|B'|=4*4=16
|B|=36−16=20
Najlepiej w podobnym zadaniu zrób tabelkę z wszystkimi wynikami
i podkreślaj zdarzenia sprzyjające danemu zdarzeniu albo przeciwnemu.
7 kwi 22:14
Beta: a 1,1 i 2,2, dlaczego tego nie piszemy dwa razy? Nie wazne jest to ze za drugim razem mozemy to
wylosowac 2 albo za 1
7 kwi 22:38
Beta: 5,1; 5,2; 5,3; 5,4; 5,5; 5,6; 6,1; 6,2; 6,3; ,6,4; 6,5; 6,6; 5,1; 5,2; 5,3; 5,4; 5,6; 6,1; 6,2;
6,3; 6,4; 6,5
Tutaj wychodzi 22 opcji, wiec ktore sa zle?
7 kwi 22:44
Mila:
Beta nie czytasz uważnie co piszę.
Wszystkich zdarzeń elementarnych jest 36. Poradziłam Ci wypisać wszystkie,
ale nie wiem dlaczego nie tego nie zrobiłaś.
Masz zrozumieć jak wygląda zbiór zdarzeń elementarnych.
W zbiorach nie piszemy dwa razy tego samego elementu.
Ω={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),
(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),
(3,1),(3,2),(3,3),(3,4),(3,5),(3,6),
(4,1),(4,2),(4,3),(4,4),(4,5),(4,6),
(5,1),(5,2),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),
(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(2,5),(2,6)}
To są wszystkie zdarzenia elementarne danego doświadczenia losowego ( dwukrotny rzut kostką).
Niebieskim kolorem masz zaznaczone zdarzenia sprzyjające zdarzeniu B.
7 kwi 23:04