Oblicz granice ciągu
yenn: lim (1− (2/2*3))*(1−(2/3*4))*.....*(1−2/(n+1)(n+2))
n→∞
7 kwi 22:17
yenn: Jakaś podpowiedz ? cokolwiek? prosze
7 kwi 22:22
jc:
| | 2 | | k(k+3) | |
1 − |
| = |
| |
| | (k+1)(k+2) | | (k+1)(k+2) | |
| | 1*4 | | 2*5 | | 3*6 | | 4*7 | |
a4 = |
| |
| |
| |
| |
| | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 5*6 | |
| | 1*2*3*4 | | 4*5*6*7 | | 1 | | 7 | |
= |
| |
| = |
| |
| |
| | 2*3*4*5 | | 3*4*5*6 | | 5 | | 3 | |
| | 1 | | n+3 | | 1 | |
Ogólnie an = |
| |
| → |
| |
| | n+1 | | 3 | | 3 | |
7 kwi 23:42
yenn: dziekuje
10 kwi 21:41