Oblicz x
DAniel: Liczby: log5125 , x−2 , x+2 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz x
7 kwi 18:21
Metis: I w czym problem ?
7 kwi 18:22
Metis: Popraw zapis w log5125
7 kwi 18:22
DAniel: Jak poprawić ?
7 kwi 18:24
5-latek : Ten zapis oznacza logarytm który nie istnieje
log przy posdtawie 5 do potęgi 125 .
Logarytm musi mieć liczbe logarytmowana
7 kwi 20:02
Metis: Cześć 5−latku

Dokładnie
7 kwi 20:04
5-latek : Witaj
7 kwi 20:13
Janek191:
log5 125 = 3
3, x − 2 , x + 2 − ciąg arytmetyczny, więc
2*(x−2) = 3 + x + 2
2 x − 4 = x + 5
x = 9
=====
7 kwi 20:36