trygonometria
Radek: Dzień dobry, mam takie zadanie
sin2x + cos4x = 0
Robie podstawienie 2x = α i przekształcam początkową nierówność do 2sin
2α − sinα + 1 = 0
| | 1 | |
Nasyępnie za sinα = x i wyliczam, że sinα = − |
| V sinα = 1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
i teraz wracam do sin2x = − |
| V sin2x = 1 i teraz dalej, gdzie chyba popełniam błąd, bo |
| | 2 | |
wyniki są inne.
| | π | |
x = − |
| + kπ i z drugim równaniem robie w analogiczny sposób, ale wyniki się różnią. |
| | 12 | |
Byłby ktoś tak dobry i rzucił okiem co robie źle? Pozdrawiam
7 kwi 13:07
Jerzy:
Po podstawieniuv...ma być −1 , a nie +1
7 kwi 13:13
Radek: Źle przepisałem w temacie, u siebie licząc w zeszycie miałem − 1...
| | 1 | |
Do tego momentu sinα = 1 v sinα = − |
| mam dobrze, bo teraz sprawdziłem, ale od tego |
| | 2 | |
momentu coś robie źle
7 kwi 13:17
Jerzy:
No to na razie masz dobrze
7 kwi 13:25
Jerzy:
Pomijając fakt,że nie policzyłeś drugiej grupy rozwiązań
dla sin2x = − 1/2
7 kwi 13:28
ZKS:
Trochę inny sposób.
sin(2x) + cos(4x) = 0
cos(4x) = −sin(2x)
cos(4x) = sin(−2x)
| | π | | π | |
4x = |
| + 2x + k • 2π ∨ 4x = − |
| − 2x + k • 2π |
| | 2 | | 2 | |
7 kwi 13:29
Radek: Na sposób ZKS na maturze bym pewnie nie wpadł

, czy któryś z was mógłby mi pokazać jak to
powinienem zrobić
od momentu sinα = 1 itd ? Będe bardzo wdzięczny
7 kwi 13:34
Jerzy:
Dokończ drugą grupę dla − −1/2
7 kwi 13:36
Radek: Zaraz popróbuje, dziękuje za wskazówki
7 kwi 13:48