matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciagu o wyrazie ogólnym an,jeśli:
Michał:
5
n
−4
n
an=
5
n
+4
n
Proszę o pomoc
7 kwi 16:34
kochanus_niepospolitus:
5
n
− 4
n
5
n
( 1
n
− (4/5)
n
)
a
n
=
=
=
5
n
+ 4
n
5
n
(1
n
+ (4/5)
n
)
1 − (4/5)
n
=
1 + (4/5)
n
w takim razie lim
n−>
∞
a
n
= ...
7 kwi 16:37
Michał:
1
7 kwi 16:42
Michał:
A w takim przykładzie :
3*2
2n
−5
an=
8*4
n
+5
7 kwi 16:48
Michał:
halo
Bardzo proszę o pomoc.
7 kwi 17:04
kochanus_niepospolitus:
bez halo tutaj
2
2n
= (2
2
)
n
= 4
n
(działania na potęgach się kłaniają
) i liczysz granicę
7 kwi 17:05
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick