Proszę o pomoc w rozwiązaniu
Beata: Wyznacz rząd macierzy A=10 14 −12 11 16
17 3 −3 9 16
7 2 −4 10 −6
10 4 6 2 1
7 kwi 18:40
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem
7 kwi 18:53
Beata: Jak zrobić takie zadanko?
7 kwi 19:13
Beata:
7 kwi 19:47
bezendu:
4
7 kwi 20:00
Przemysław: @bezendu
Też mi tak wyszło.
@Beata
Ogólnie chodzi o poszukanie minora jak największego rzędu, żeby był on niezerowy.
np. od razu widzimy, że rzA≥1, ale i rzA≤4
Możemy robić operacje elementarne takie jak przy szukaniu wyznacznika a nawet więcej, bo
dokładna wartość nas nie interesuje (chodzi tylko o odpowiedź na pytanie, czy jest zerowy czy
nie).
W szczególności jeżeli mamy cały rząd albo kolumnę zer to możemy ją wykreślić i badać rząd
macierzy z wykreślonym rzędem/kolumną, czyli:
0 1 1
A=0 1 2
0 1 3
1 1
B=1 2
1 3
mają te same rzędy.
7 kwi 20:17
Monika: Wyznacz wzór funkcji liniowej g, której wykres przechodzi przez punkt P i jest równoległy do
wykresu funkcji f. Oblicz g(−6)
a) f(x)=3x + 2, P(2,2),
b) f(x)=−√2 + 5, P(√3,0),
c) −6x−2y+5=0, P(7:−1).
7 sty 16:23