oblicz
janekjanek: Oblicz
4−2*160,5*320,4
Tam gdzie jest 16 powinno być ułamek 1/2
zamiast 0,5
7 kwi 15:28
52: a
1/2=
√a
7 kwi 15:39
janekjanek: | | 1 | |
Czyli To Będzie |
| 2*√16*320,4 |
| | 4 | |
A dalej jak
7 kwi 16:28
janekjanek: Halo
7 kwi 20:43
Jerzy:
To będzie: 2−2* 24*0.5*25*0.4 = .... licz dalej
7 kwi 20:45
Jerzy:
pierwsze wyrażenie oczywiście: 22*(−2)
7 kwi 20:46
Janek191:
| | 1 | | 4 | | 1 | |
= |
| * 4 *3225 = |
| *[ (25)15]2 = |
| *4 = 1 |
| | 42 | | 16 | | 4 | |
7 kwi 20:47
Jerzy:
krótko: .....= 2−4 + 2 + 2 = 20 = 1
7 kwi 20:48
7 kwi 20:57
janekjanek: | | 3 | |
Te 64 to jest do potęgi |
| |
| | 2 | |
7 kwi 20:57
janekjanek: | | 1 | |
Janek191 jak jest (25) to za tym jest |
| |
| | 5 | |
7 kwi 21:05
Janek191:
Tak
7 kwi 21:07
Jerzy:
czemu sobie utrudniasz zycie ... popatrz 20:48
7 kwi 21:08
janekjanek: | | 2 | |
Janek191 To czemu na początku jest 32/div> |
| a później [(25)1{5}}]2 |
| | 5 | |
7 kwi 21:11
janekjanek: Jerzy nie utrudniam sobie zycia po prostu chcę zrozumieć
7 kwi 21:12
Jerzy:
OK ... w tego typu zadaniach najprościej sprowadzić do wspólnej podstawy potęg
7 kwi 21:14
janekjanek: A nie wiesz tego o co się pytałam Janka191?
a B) mi zrobisz?
7 kwi 21:21
Jerzy:
wiem... 320.4 = (25)2/5 = [(25)1/5]2
7 kwi 21:24
janekjanek: Nadal nie wiem rozpisz mi to
7 kwi 21:29
janekjanek: Jerzy

słownie ok?
7 kwi 21:30
7 kwi 21:34
Jerzy:
2/5 = 1/5 * 2
7 kwi 21:35
janekjanek: nadal nie wiem
7 kwi 21:37
7 kwi 21:48
janekjanek: Halo Janek191
7 kwi 22:03