Pole całkowite półkuli
Kinga: Z trzech stopionych metalowych kul o średnicy 4, 8 i 12 wykonano półkulę. Oblicz pole
powierzchni całkowitej tej półkuli. Robiłam to zadanie na kilka sposobów liczyłam objętości
każdej kulki ale nic konkretnego mi nie wyszło. Czy ktoś wie jak to zrobić?
7 kwi 21:53
Janek191:
r
1 = 2 r
2 = 4 r
3 = 6
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| π*23 + |
| π*43 + |
| π*63 = 0,5 * |
| π r3 / : |
| π |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
8 + 64 + 216 = 0,5 r
3
288 = 0,5 r
3 / * 2
576 = r
3
r =
7 kwi 22:06
Kinga: Czyli pc=4πrkwadrat =4π4∛9do kwadratu i teraz mam znowu problem nie wiem jak mam to obliczyc
7 kwi 22:27
Janek191:
Pc = π r2 + 0,5*4 π r2 = 3π r2
7 kwi 22:30
Janek191:
r = 43√9
7 kwi 22:31
Kinga: To pc=48√9 jednostek kwadratowych?
7 kwi 22:46
Janek191:
A gdzie π ?
7 kwi 22:51
Janek191:
Pc = 48π 3√81 = 48π*3 3√3 = 144π 3√3
7 kwi 22:53
Kinga: Dziękuje bardzo za pomoc!

Dla humanisty matma to czarna magia
7 kwi 23:25