pytanie
mat: mam funkcję
√5x4+3x4 i mam wyliczyć jej ekstrema
Liczę jej pochodną i by w mianowniku nie było 0 to x=0 i x=−3, czy to oznacza, że pochodna
funkcji w tym punkcie nie istnieje

?
7 kwi 21:35
mat: up
7 kwi 21:49
Janek191:
Czy dobrze jest przepisane ?
7 kwi 21:51
mat: żle masz rację powinno być √x5+3x4
7 kwi 22:02
Janek191:

f(x) =
√x5 +3 x4 x
5 + 3 x
4 > 0 ⇔ x > − 3
więc
| | 5 x4 + 12 x3 | | x3*( 5 x + 12) | |
f '(x) = |
| = |
| = 0 ⇔ x = |
| | 2 √x5 + 3 x4 | | 2√ x5 +3 x4 | |
−2,4
7 kwi 22:15
mat: a dla x=0 co z tym
7 kwi 22:21
mat: bo mam konkretnie zadanie by obliczyć maks i min funkcji w przedziale (−5,2>
7 kwi 22:22
mat: i wychodzi że to min funkcji jest właśnie dla 0
7 kwi 22:22
Janek191:
W x = 0 jest minimum lokalne równe 0.
7 kwi 22:24
mat: ale pochodna w tym punkcie nie istnieje tak

Czyli może być ekstremum mimo że nie ma w tym
punkcie pochodnej
7 kwi 22:25
Janek191:
f(x) ≥ 0 dla x ∊ ( − 3 , + ∞) oraz f(0) = 0, więc w zerze jest minimum lokalne.
7 kwi 22:26
Janek191:
Z definicji minimum , a nie z twierdzenia.
7 kwi 22:26
mat: ale pochodna w tym nie istnieje, dobrze myślę
7 kwi 22:29
Janek191:
Tak.
7 kwi 22:32
mat: No bo jak patrzę to w definicji chyba jest że jak jest ekstremum to pochodna tej funkcji ma
wartość 0. A Tu pochodna nie istnieje więc o co chodzi

?
7 kwi 22:37
Janek191:
Czy funkcja f(x) = I x I ma w xo = 0 minimum ? A co z pochodną ?
7 kwi 22:56
mat: ok chyba kumam, czyli nie jest wymagana pochodna by było ekstremum, jednynie zmiana znaku
pochodnej.
7 kwi 22:57
Janek191:

Def. Funkcja f określona w otoczeniu punktu x
0 ma w punkcie x
0 maksimum lokalne,
jeżeli istnieje taki przedział Δ = ( x
0 − δ , x
0 + δ) , że f(x) ≤ f(x
0) , dla x ∊ Δ.
7 kwi 23:05