Równanie
Domcia: |m+2| = √m2 + 1
m+2 = −√m2 + 1 ⋁ m+2 = √m2 +1 / ( )2
m2 + 4m + 4 = −m2 −1 V m2 + 4m + 4 = m2 + 1
Czy tak powinno wyglądać rozwiązanie tego równania?
7 kwi 15:40
Jerzy:
Nie...podnieś obie strony do kwadratu
7 kwi 15:44
Domcia: No ale tamte są pod pierwiastkiem, chyba że chodzi ci o zastosowanie wzoru skróconego mnożenia
w wyrażeniu pod pierwiastkiem hm?
7 kwi 15:49
Jerzy:
(m + 2)2 = m2 + 1
7 kwi 15:51
Domcia: No tak jakby tak zrobiłam, tylko na dwa przypadki bo jest to wyrażenie w module
7 kwi 15:56
Mila:
Domcia, źle zrobiłaś. Czytaj to, co Jerzy napisał.
7 kwi 16:55
Domcia: okej, ale co dokładnie źle?
7 kwi 17:26
Maciej: |x| =
√x2
|m + 2| =
√(m + 2)2
Z: m
2 + 1 ≥ 0
√(m + 2)2 =
√m2 + 1 / ()
2
(m + 2)
2 = m
2 + 1
m
2 + 4m + 4 = m
2 + 1
4m = −3
7 kwi 17:39
Metis: Maciej
7 kwi 17:41