Prawdopodobieństwo
Anoninm: Prawdopodobieństwo proszę sprawdzić czy mam dobrze.
Mila: ze zbioru cyfr 1,2,3,4,5,6,7 wylosowano kolejno bez zwracania dwie cyfry i utworzono z
nich
liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia. A− co najmniej jedna cyfra tej liczby
jest większa od 3
B− utworzona liczba jest podzielna przez 3, ale nie jest podzielna przez 4.
Mila:
Losowanie bez zwracania.
|Ω|=7*6=42
1)
A− co najmniej jedna cyfra jest większa od 3.
A' −obie cyfry < 3 lub jedna mniejsza od 3 a druga równa 3.
|A'|={12,13,21,23,31,32}
|A'|=6
|A|=42−6=36
2)
B−utworzona liczba jest podzielna przez 3, ale nie jest podzielna przez 4.
Wypisz podzielne przez 3 i wykreśl te, które dzielą się przez 4.