Wyrazenia algebraiczne.
DixonSwixon: Witam.potrzeubje pomocy z tymi zadaniami dwoma. Z góry dziekuję.
Ustal dziedzinę oraz skróć wyrażenia wymierne.
a) x2−2xy+y2/3x2−3y2
b) x2−2x−15/2x−6
7 kwi 16:54
kochanus_niepospolitus:
| x2−2xy+y2 | | x2−2xy+y2 | |
| = |
| = (*) |
| 3x2−3y2 | | 3(x2−y2) | |
zauważamy wzory skróconego mnożenia: (a−b)
2 = a
2 − 2ab + b
2
zauważamy wzory skróconego mnożenia: a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
| | (x−y)2 | | 1 | |
(*) = |
| = |
| |
| | 3(x+y)(x−y) | | 3(x+y) | |
Przy okazji ... po zauważeniu wzorów skróconego mnożenia łatwiej ustalić dziedzinę:
D = { (x,y)∊R
2; x ≠ y ∧ x ≠ −y}
Drugi przykład robisz analogicznie
7 kwi 16:58
DixonSwixon: Proszę o pomoc przy tym 2gim bo nie ogarniam naprawde.
7 kwi 17:08
kochanus_niepospolitus:
przeanalizuj to co napisałem ... rusz główką ... to zrobisz
Jeżeli będziesz czekał na gotowca, to nigdy nie zrobisz ANALOGICZNEGO zadania
7 kwi 17:09
DixonSwixon: Bardzo przepraszam ze licze na gotowca ale jestem chory mam 40 prawie stopni gorączki i jutro
musze to zaliczyc.
Poprostu nie dam rady się na tym skupić łep mi pęka na pół. A jeszcze mam sporo zadań.
Wybacz że tak liczę że ktoś za mnie zrobi ale naprawde nie daje rady...
7 kwi 17:11
Mila:
b)
D:
2x−6≠0⇔2x≠6⇔x≠3
D=R\{3}
Licznik:
x
2−2x−15=0
Δ=4+4*15=64,
√64=8
x=−3 lub x=5
| x2−2x−15 | | (x+3)*(x−5) | |
| = |
| nic się nie skróci, może coś inaczej przepisałeś. |
| 2x−6 | | 2*(x−3) | |
7 kwi 17:20
DixonSwixon: Super dziekuje
7 kwi 17:32