Zastosowanie kombinatoryki w rachunku prawdopodobieństwa
Paulina E.C.H: W pewnej klasie liceum jest 15 dziewcząt i 10 chłopców. Wybieramy losowo z tej klasy
jednocześnie trzy osoby. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wybranych osób jest.
a)Dokładnie dwóch chłopców
b)Co najwyżej jedna dziewczyna
c)Co najmniej jeden chłopiec
7 kwi 19:47
Metis: a)
I − Wariacje bez powtórzeń.
D
l− losowy wybór 3 osób spośród 25
|Ω|=25*24*23
A− wylosowano dokładnie dwóch chłopców
|A|=10*9
| | 10*9 | | 3 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 25*24*23 | | 460 | |
II− Kombinacje.
D
l− losowy wybór 3 osób spośród 25
A− wylosowano dokładnie dwóch chłopców
Mam dylemat. Musi ktoś sprawdzić.
b) i c) zdarzenia przeciwne.
7 kwi 20:11
Jerzy:
Obydwa sposoby dobrze ... sprawdź obliczenia
7 kwi 20:20
Metis: Są

− sprawdzałem kilka razy, nie wiem co nie tak z tym co zapisałem.
7 kwi 20:22
7 kwi 20:32
Metis: A jasne... Jeden "niezagospodarowany" element...

Dzięki!
7 kwi 20:35
Paulina E.C.H: Sposób | jest prostszy, więc raczej tak będę wykonywała te zadania
7 kwi 20:36
Paulina E.C.H: w zadaniu b) trzeba policzyć prawdopodobieństwo wylosowania 2 chłopców i 3 chłopców?
7 kwi 20:41
Metis: Conajwyżej jedna dziewczyna − jedna i dwóch chłopców lub sami chłopcy
(łatwiej kombinacjami! )
7 kwi 20:45
Jerzy:
Fakt ...kombinacjami łatwiej
7 kwi 20:52
Jerzy:
tzn trudniej .... więcej liczenia
1 d + 2 ch lub 3 ch
| | 15*10*9 + 10*9*8 | |
P(A') = |
| i p(A) = 1 − P(A') |
| | 25*24*23 | |
7 kwi 20:55
Paulina E.C.H: To będzie
| | 10*9+10*27 | | 360 | |
P(A)= |
| = |
| ? |
| | 25*24*23 | | 13800 | |
7 kwi 20:55
Jerzy:
Patrz wyzej .... to jest bez kombinacji
7 kwi 20:57
Paulina E.C.H: Już rozumiem
7 kwi 20:58
Paulina E.C.H: Jeszcze mi powiedzcie czemu tam jest zdarzenie przeciwne?
7 kwi 21:01
Jerzy:
bo jest go łatwiej policzyć
7 kwi 21:01
Paulina E.C.H: Ale w ułamku podstawiłeś takie liczby jakbyś liczył P(A)
A − Co najwyżej jedna dziewczyna
7 kwi 21:03
Jerzy:
racja ... to jest już P(A) , nie liczymy P(A')
7 kwi 21:11
Paulina E.C.H: w podpunkcie a) nie powinno być |A|=10*9*15?
7 kwi 21:30
Metis: Powinno
7 kwi 21:35
Jerzy:
Nie... musi być: dchch + chchd + chdch
7 kwi 21:44
Jerzy:
bo tutaj istotna jest kolejność
7 kwi 21:46
Paulina E.C.H: W tedy obliczymy liczbę sposobów
7 kwi 21:57
Metis: Więc jak ostatecznie powinno być?
7 kwi 22:01
Paulina E.C.H: Ja już się pogubiłam, ale wydaje mi się, że coś jest źle liczone, bo wychodzi zbyt małe
prawdopodobieństwo.
7 kwi 22:03
Paulina E.C.H: Ostatnio zrobiłam podobne zadanie za pomocą drzewek, to nauczycielka powiedziała mi, że jest
źle.
7 kwi 22:04
Metis: A− wylosowano co najwyżej jedna dziewczyna ( losujemy 3 chłopców LUB dwóch i jedną dziewczynę)
7 kwi 22:09
Metis: a) wylosowano dokładnie dwóch chłopców.
I−Kombinacje.
D
l − losowy wybór 3 osób z grupy 25
A− wylosowano dokładnie dwóch chłopców( dwóch chłopców i jedną dziewczynę)
Na pods. kl. def. prawdopodobieństwa:
===============================
II− wariacje bez powtórzeń
( uwzględniamy kolejność!)
D
l − losowy wybór 3 osób z grupy 25
|Ω|=25*24*23=13 800
A− wylosowano dokładnie dwóch chłopców
|A|= 3*(10*9*15) =4050
Na pods. kl. def. prawdopodobieństwa:
7 kwi 22:20
Paulina E.C.H:
Nie powinno być tak?
7 kwi 22:24
7 kwi 22:25
7 kwi 23:09
Aga1.: W tym zadaniu (według mnie ) należy skorzystać z kombinacji ,bo losujemy
jednocześnie
3 osoby(to tak jak wylosowanie jednocześnie 3 losów z urny)
a) dokładnie 2 chłopców tzn 2 chłopców i 1 dziewczyna ( bo musi być trzy osoby)
b) Co najwyżej jedna dziewczyna tzn. 1 dziewczyna i 2 chłopców lub 0 dziewczyn i 3 chłopców
c)C− co najmniej 1 chłopiec tzn 1 chłopiec i 2 dziewczyny lub 2 chłopców i 1 dziewczyna lub 3
chłopców i 0 dziewczyn.
Lub prościej
C
'− same dziewczyny
P(C)=1−P(C
')=
8 kwi 08:30
Jerzy:
To,że losujemy jednocześnie, nie oznacza,że musimy stosować kombinacje
Możemy przyjąć, że losujemy kolejno,ale już do końca trzymać się tego założenia,
a obliczenia są prostsze
8 kwi 08:44
Aga1.: Wiem,że wynik końcowy będzie taki sam. W zadaniu zamkniętym pewnie liczyłabym inaczej, ale w
zadaniu otwartym skorzystałabym z kombinacji.
8 kwi 13:42