Koncowka wielomianow
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Chcialby się zajac teraz ćwiczeniem nr 37 str 61
Rozwiaz nierownosc ax
n >0 gdy a>0 i n=2k
czyli n=2k to n jest parzyste
przykład 2x
2>0 to x
2>0 to x∊R\{0}
============
a>0 i n=2k+1 czyli n−nieparzyste
przykład
3x
3>0 to x
3>0 to x>0 czyli x∊(0,
∞)
================================
Teraz gdy a<0 i n=2k parzyste
przykład
−5x
4>0 to x
4<0 tutaj brak rozwiazan
================================
a<0 i n=2k+1
przykład −3x
5>0 to x
5<0 to x<0 czyli x∊(−
∞,0)
========================================
Potem jest tak
Przypominay ze znak iliczynu zalezy od liczby czynnikow ujemnych (to wiadomo
Tego natomiast nie rozumiem
Dodajmy jeszcze ze u(x)=x−a>0 przy x>0 , u(x) zmienia znak w punkcie x=a na ujemny , x−a<0
dla x<a
Może podasz na to jakiś przykład żeby zrozumieć o co tutaj chodzi ?
Mila:
Już patrzę.
No i nie wiem, czy zauważyłeś, że
PW, też nas opuścił, tak jak
Eta.
Bardzo mi smutno z tego powodu.