woda w akwarium :P
Jutro sprawdzian ze stereometr: akwarium ma kształt prostopadłoscianu w wymiarach podstawy 5dm i 30 cm oraz wysokosci 800mm.
jesli z wypelnionego maksymalnie wodą akwarium odleje sie 25 litrow wody to pozostala ilosc
wody siegnie do 19/24 wysokosci? P/F
aby woda z akwarium siegala do 3/4 wysokosci to nalezy odlac 3 litry wody? P/F
prosze o odpowiedz i troche o wytlumaczenie
7 kwi 16:29
kochanus_niepospolitus:
zanim zaczniesz liczyć:
30cm = 3dm
800mm = 8dm
V
akwarium = ....

1litr = .... dm
3
7 kwi 16:33
Jutro sprawdzian ze stereometr: V akwarium= 5dm*3dm*8dm
1l=1dm3
7 kwi 16:34
kochanus_niepospolitus:
w takim razie pełne akwarium ma ile litrów?
7 kwi 16:38
kochanus_niepospolitus:
drugie pytanie −−− skoro wylewasz 25litrów ... to ile pozostanie?
Jaką część całkowitej pojemności akwarium stanowi woda która pozostanie (przestaw w formie
ułamka) ... zauważyliśmy coś ?!
trzecie pytanie 3 litry o ile podniosą słup wody ... jeżeli podstawa to 5dm*3dm
7 kwi 16:40
Jutro sprawdzian ze stereometr: 1. ma 120 litrów
2. zostanie 95 litrów, 95/120?

3. 3 litry podnoszą słup wody o 3/15? nie wiem
7 kwi 16:47
Jutro sprawdzian ze stereometr: oooo odpowiedz na pierwsze pytanie mam :3 wyjdzie 19/24
7 kwi 16:55
kochanus_niepospolitus:
| | 95 | | 5*19 | | 19 | |
a |
| = |
| = |
| |
| | 120 | | 5*24 | | 24 | |
| | 3 | | 1 | |
3) |
| wysokości będzie jeżeli odlane (od pełnego zbiornika) zostanie |
| pojemności |
| | 4 | | 4 | |
czyli 30litrów
7 kwi 17:04