Granice ciagow
Pati18773: Wyznacz sumę występujące we wzorze ciągu (an) i oblicz jego granicę:
1. lim (1+5+52+...+5n−1)/5n+2
n→∞
Oblicz granice ciągu:
2. lim (−1+2+22+23+...+2n)/1+(−1+2+22+23+...+2n)
n→∞
7 kwi 18:11
Pati18773: Pomoże ktoś ? Bardzo proszę
7 kwi 18:23
Metis: Popraw zapisy.
Nie wiemy czy granica tyczy się całego ułamka czy licznika.
7 kwi 18:24
Pati18773: Całego ułamka
7 kwi 18:25
Metis: Pozwijaj liczniki.
Utożsam je z sumą ciągu geometrycznego.
7 kwi 18:28
Pati18773: Tylko właśnie nie wiem jak utożsamiać je z sumą ciągu geometrycznego wychodziły mi jakieś
glupoty
7 kwi 18:30
Metis: No jak nie wiesz?

1) a
1=1 , q=5, a
n=5
n−1
7 kwi 18:31
Metis: I do wzorku
7 kwi 18:32
Pati18773: Wyszło mi 5n−1=5n−1 do tego 1 xd
7 kwi 18:34
Metis: Jak mogło Ci wyjść równanie w sumie

Podstawiaj , i licz, nie czekaj na gotowca.
7 kwi 18:35
Pati18773: Nie czekam na gotowca tylko chce to zrozumieć
7 kwi 18:37
Metis: Teraz już tylko rachunki

Podstawiaj
7 kwi 18:38
Pati18773: Czy Sn=1−5n/−4 ?
7 kwi 18:44
Metis: Tak jest
7 kwi 18:52
Pati18773: Zrobiłam. Możesz sprawdzić?
7 kwi 18:56
Metis: Ja niestety muszę uciekać

Może
ICSP tutaj spojrzy
7 kwi 18:59
Pati18773: lim 1−5n/−4/5n+2
n→∞
= 1−∞/−4/∞+2
=−∞/−4/∞
=∞/4 × 1/∞
=1/4
7 kwi 19:01