#workout
PrzyszlyMakler: 1) log
25 = m,
więc log
2100 =
2) Równanie a
2x−5 = 25x − a o niewiadomej x nie ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych
dla jakiego a?
3)W punkcie należącym do osi 0x przecinają się wykresy funkcji g(x) = x
2 −2x + m i f(x) =
4)Jakie równanie ma prosta prostopadła do prostej l: x − 2y + 4= 0 i przechodząca przez
początek układu współrzędnych?
7 kwi 17:13
kochanus_niepospolitus:
100 = 25*4 = 5
2*2
2
a więc:
log
2100 = log
225 + log
24 = 2log
5 + 2log
22 = ....
7 kwi 17:14
kochanus_niepospolitus:
nie ma rozwiązań gdy a2 = 25 i jednocześnie −5 ≠ −a
7 kwi 17:15
kochanus_niepospolitus:
3)
najpierw podaj miejsce zerowe funkcji f(x) (w tym puncie 'należącym do osi OX' mają się
przecinać te funkcje)
następnie obliczasz g(xo) = f(xo) = 0 (gdzie xo to jest wyliczone wcześniej miejsce zerowe)
7 kwi 17:17
kochanus_niepospolitus:
4)
zapisz prostą l w postaci y = .....
jaki współczynnik kierunkowy ona posiada (a = ... )

jaki współczynnik kierunkowy musi posiadać prosta prostopadła do niej? (a' = ...

)
mając a' i wiedząc, że ta prosta przechodzi przez punkt (0,0) (początek układu współrzędnych)
wyznacz współczynnik b tejże prostej
7 kwi 17:18
PrzyszlyMakler: Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje. Jak dokończyć pierwsze? Odpowiedź to 2m + 2?
2) A jak do tego doszedłeś? Mógłbyś rozpisać?
| | 1 | |
4) prosta prostopadła do tej to y = − |
| x + b. Przechodząca przez (0,0) to 0 = 0 + b, to ta |
| | 2 | |
| | 1 | |
prosta ma równanie y = − |
| x ? |
| | 2 | |
A 3 to w ogóle nie czaję.
7 kwi 21:56
PrzyszlyMakler: #help
7 kwi 22:07
PrzyszlyMakler: Miejsce zerowe funkcji f(x) to −6.
To mam rozwiązać (−6)
2 −2*(−6) +m = 0
36 + 12 + m = 0
m = −48
7 kwi 22:28
Metis: 3) W punkcie należącym do osi OX przecinają się wykresy funkcji g(x)=x
2−2x+m i
Dla jakiego m?
Czytamy ze zrozumieniem!
W punkcie należącym do osi OX przecinają się wykresy funkcji −
czyli na osi OX znajduje się taki punkt w którym oba wykresy się przecinają.
Wiemy, że jednym miejscem zerowym f(x) jest x=−6 ( możemy też zapisać w woli formalności, że
x≠3)
Zatem miejscem zerowym g(x) musi być x=−6 ! Wtedy się przetną.
g(−6)=0 ⇔ (−6)
2+12+m=0 , stąd
m=−48
f(x)=x
2−2x−48
7 kwi 22:37
PrzyszlyMakler: Dzięki metis. Jesteś super z tym wytłumaczeniem.

a zadanie 4) dobrze?
7 kwi 22:40
PrzyszlyMakler: Nie dałem liczby odwrotnej. To będzie y = −2x.. Mogę prosić tylko jeszcze pomoc z tym zadaniem
2?
7 kwi 22:46