Zadania
Abc: Prosilbym o sprawdzenie tych zadan, wszystko podalem jak zrobilem i odpowiedzi, tylko rysunkow
brak
1.Pokoj jest w ksztalcie prostopodloscianu o wymaraich 4m x 5m x 3.5m. ile puszek farby jest
potrzebnych na pomalowanie scian i sufitu, jezeli wiadomo ze jedna litrowa puszka farby
wystarcza na powalowanie 7m2
Czyli a=4cm b=5cm c=3.5cm
Policzylem dwie sciany boczne 3.5m x 5m x 2 = 35cm2 oraz drugie czyli 3.5cm x 4m = 28cm2 oraz
sufit czyli 20cm2 co daje mi wynik 83cm2 czyli potrzebne mi 12 puszek?
2. Oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej piramity o krawedzi podstawy a=6 i krawedzi
bocznej =5
Policzylem pp czyli 36cm2 oraz Pb czyli 1/2 x 5 x 4( bo taka wychodzi z pitagorasa wysokosc w
scianie bocznej) Pc = 48cm2 V=1/3pp x H czyli wychodzi ze h = √7 czyli V= 12√7 cm3
7 kwi 18:58
abc:
Ad.2 skoro krawędz podstawy wynosi 6 to w Pb jest babol
7 kwi 19:03
kochanus_niepospolitus:
1) nie myl jednostek −−− nie ma tutaj słowa o cm ... wszystko w m jest
2) podstawa to 6, a krawędź boczna to 5

spróbuj mi narysować taką piramidę
7 kwi 19:06
kochanus_niepospolitus:
2) pomyłka

oczywiście ... może być taka piramida

ale P
b źle liczone ... P
c 'z dupy' wzięte.
7 kwi 19:07
Abc: A jak obliczyc pb? To nie jest trojkat?
7 kwi 21:15