0?
matma: Mam takie zadanie:
Rozwiązaniem układu równań { x+y/2 +x=2 x−y/2 + y=1 jest para liczb?
a) dodatnich
b) ujemnych
c)różnych znaków
d) nie ma rozwiązania
i wyszło mi x=1, y=0. A 0 ani dodatnie, ani ujemne. Więc która odpowiedź?
7 kwi 21:51
Janek191:
Napisz porządnie ten układ
7 kwi 21:52
7 kwi 22:01
matma: było z nerwów szybkie wytnij − wklej.
7 kwi 22:01
matma: kurde, tam ma być +y!
matematyka wyżarła mi mózg.
7 kwi 22:11
zef: z 1
o
wyznaczam y
x+y+2x=4
y=4−3x
podstawiam do 2
o
2x−2+4−3x=1
−x=−1
x=1
Podstawiam do 1
o
(1+y)/2+1=2
1+y+2=4
y=1
x=1
7 kwi 22:14
matma: zrobiłam inaczej, ale fakt − jestem debilem, zrobiłam taki błąd. dzięki za odpowiedź.
7 kwi 22:19