Niepewność..
Ciekawy: Moja nauczycielka od matematyki mówi, że w zadaniu sinx−cosx=√3/2 nie można podnieść obu
stron do kwadratu.
Bo sinx−cosx może wyjść np. −√3/2 co do kwadratu da √3/2. (podoby przykład: −2=2
sprzeczność, ale do kwadratu daje 4=4)
Ale wydaje mi się, że w trygonometrii podręczniki pokazując tok rozwiazywania tego zadania
biorą obie strony do kwadratu.
Rozwieje ktoś moje wątpliwości?
7 kwi 22:00
Mila:
Najlepiej znaleźć sposób jak mówi Pani.
Jeżeli jedna strona ujemna a druga dodatnia to otrzymujesz obce pierwiastki.
Wtedy trzeba sprawdzić rozwiązanie i odrzucić liczby nie spełniające równania.
Jeżeli masz pewność , że obie strony są nieujemne, to możesz obustronnie podnieść do kwadratu.
| | π | | π | | √2 | |
2*cos |
| *sin(x− |
| =− |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | √2 | |
√2*sin(x− |
| )=− |
| /:√2 |
| | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | 5π | |
x− |
| =− |
| +2kπ lub x− |
| =− |
| +2kπ |
| | 4 | | 6 | | 4 | | 6 | |
| | π | | 7π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 12 | | 12 | |
7 kwi 22:30
Ciekawy: Dzieki!
7 kwi 23:22