Wielomian - 3 różne rozwiązania
maciek34: Czesc,
Chciałbym podpytać o sposób rozwiązywania zadania jak poniższe.
Pytanie brzmi kiedy taki wielomian (dla jakiej wartości m) ma 3 różne pierwiastki.
W(x) = 1/4 x4−(m2+m) x2+m4−1 = 0
Jakie warunki powinny być spełnione? Czy 1 pierwiastek będzie dwukrotny?
Czy od razu korzystać ze zmiennej pomocniczej?
Z góry dzięki za wszelkie cenne wskazówki.
7 kwi 16:47
kochanus_niepospolitus:
tak ... jeden pierwiastek MUSI być podwójny
tak ... od razu możesz korzystać ze zmiennej pomocniczej
ułatwieniem dodatkowym może być to, że f(x) = 1/4 x
4−(m
2+m) x
2+m
4−1 jest funkcją parzystą
... tak więc, jeżeli mają być 3 (różne) pierwiastki W(x), to ten podwójny będzie dla x=0
stąd m
4 − 1 = 0
| | x4 | | x2 | |
W(x) = |
| − (m2−m)x2 = x2( |
| − (m2−m)) |
| | 4 | | 2 | |
| | x2 | |
i sprawdzasz czy Q(x) = |
| − (m2−m) dla m=1 bądź m=−1 ma dwa różne pierwiastki |
| | 2 | |
7 kwi 16:52
maciek34: Wielkie dzięki za odpowiedź.
Idąc dalej i kończąc Twój tok rozumowania:
x2/2 −m2 − m = 0
Dla m = 1
x2/2 −12 − 1 = 0
x2 = 4
x = 2 lub x − −2
OK
Dla m = −1
x2/2 − (−1)2 −(−1) = 0
x2/2 = 0
x = 0
Czyli dla m = −1 całość przyjmuje tak naprawde postac
(x4)/4 = 0
czyli x = 0 jest podwojnym (i jedynym pierwiastkiem)
Czy odpowiedzią w takim razie jest, że tylko dla m = 1?
7 kwi 22:11