Pochodna, parametr, wzory Viete'a
pafrykk: Równanie kwadratowe kx2−(k2+4)x+1=0 ma dwa różne pierwiastki. Znajdź tę wartość
parametru k, dla której suma pierwiastków danego równania jest najmniejsza oraz największa.
Dla znalezionych wartości parametru oblicz sumę pierwiastków równania.
7 kwi 19:08
kochanus_niepospolitus:
| | k2+4 | |
x1+x2 = |
| <−−− wzory Viete'a się kłaniają |
| | k | |
7 kwi 19:13
abc:
i założenia
7 kwi 19:13
Jack: było 3 razy...
7 kwi 19:18
pafrykk: No dobrze ale...
| | k2+4 | | k2−4 | |
powiedzmy że M(k)= |
| to M'(k)= |
| |
| | k | | k2 | |
M'(k)=0 ⇔ k=−2 lub k=2 i k≠0 tylko teraz końcówka mi się coś nie podoba. Mmin=4 a Mmax=−4,
a powinno odwrotnie
7 kwi 19:22
Metis: max = −4 dla x=−2
min = 4 dla x=2
7 kwi 19:31