matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie prostej
Marek:
Wyznacz rownanie prostej przechodzącej przez punkt A=(3pierwiastki z 3 ; 2 ) i nachylonej do osi OX pod katem 150 stopni
7 kwi 22:41
Janek191:
√
3
a = tg 150
o
= tg ( 90
o
+ 60
o
) = − ctg 60
o
= −
3
więc
√
3
y = −
x + b A = ( 3
√
3
, 2)
3
√
3
2 = −
* 3
√
3
+ b ⇒ b = 5
3
√
3
Odp. y = −
x + 5
3
===================
7 kwi 22:48