prawdopodobienstwo
kurt: Mamy trzy pudełka: w pierwszym znajduje się 6 kul ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 6,
w drugim – 4 kule ponumerowane kolejnymi liczbami od 1 do 4, a w trzecim – 5 kul
ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 5. Losujemy po jednej kuli z każdego pudełka i
tworzymy liczbę trzycyfrową w ten sposób, że numer kuli wylosowanej z pierwszego pudełka jest
cyfrą setek, numer kuli wylosowanej z drugiego pudełka jest cyfrą dziesiątek, a numer kuli
wylosowanej z trzeciego – cyfrą jedności tej liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że utworzona
liczba jest podzielna przez 4.
Wiem ze Ω to 120 i ze dwie ostatnie cyfry to 12, 24, 32 lub 44 ale co dalej?
7 kwi 16:01
kochanus_niepospolitus:
a pierwsza kula jest DOWOLNA (czyli wszystkie 6 możliwych)
i masz:
6*4
P(A) =
= ...
120
7 kwi 16:26
kurt: 1/5
Dziękuję!
7 kwi 16:34
Mila:
|Ω|=6*4*5
A− utworzona liczba jest podzielna przez 4
A1={(x,y,z): x∊{1,2,3,4,5,6},y=1,z=2} − 6 liczb
A2={(x,y,z): x∊{1,2,3,4,5,6},y=2,z=4} − 6 liczb
A3={(x,y,z): x∊{1,2,3,4,5,6},y=3,z=2} − 6 liczb
A4={(x,y,z): x∊{1,2,3,4,5,6},y=4,z=4} − 6 liczb
|A|=4*6