oblicz granicę
ojojojoj: | | 3n | | 9n | |
limn→+∞ = |
| − |
| |
| | √n2+1 | | 3√n4+1 | |
7 kwi 18:46
ICSP: = 3 − 0 = 3
7 kwi 18:47
ojojojoj: korzystasz z tw. o działaniach na granicach ciągów zbieżnych
7 kwi 18:49
ojojojoj: jak to obliczyłeś drugie wyrażenie
7 kwi 18:50
ICSP: stopień mianownika większy od stopnia licznika, więc granicą jest 0. Owszem korzystam z
odpowiednich twierdzeń.
7 kwi 18:52
ojojojoj: jakbym miał takie coś na maturze, to mogę tylko tyle napisać
7 kwi 18:53
ICSP: W zadaniu zamkniętym podajesz tylko odp. W otwartym musisz się troszkę rozpisać, czyli wykonać
to dzielenie
7 kwi 18:57
Metis:
7 kwi 18:57
kochanus_niepospolitus:
innymi słowy −−− wyciągasz maksymalną możliwość potęgę 'n' z mianownika (i taką samą z
licznika) i je redukujesz i patrzysz co zostaje
7 kwi 19:00
kochanus_niepospolitus:
ICSP po prostu zrobił to w pamięci
7 kwi 19:00
ojojojoj: dziękuje
ICSP i
kochanus−niepospoilitus
7 kwi 19:03