matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.10.2010
Zadania
Odp.
1
Elizabeth:
1) oblicz I √13 − 81 log9 x I ,jeśli 2x=log5 625
3
gość:
Podana liczba jest dwukrotnym pierwiastkiem danego wielomianu. Znajdz pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
4
szyszka:
a = {−12,(11);
−2
π
; 0;
3
√
8
;
√
10
,
√
2
1
4
} ile jest licz wymiernych?
3
STUDENT:
dowód
STUDIA
Proszę o wskazówki "granice"
2
ysiulec:
|2 +
x
3
| = 2
17
STUDENT:
granice i twierdzenie o trzech ciągach
Prosze o pomoc
0
dyryd:
sory ze tak zasmiecam ale niech tos luknie http://matematyka.pisz.pl/forum/60987.html tam na dół
0
Karol G.:
Jest pewne zadanie w pewnej książce którego rozwiązanie nie zgadza się z moim rozwiązaniem, i nie potrafię pojąć logiki tego rozwiązania. A mowa o:
7
asia19811115:
x
(x
3
*y
−2
)
5
*(
)
2
y
1
tumkyn:
1. liczba (
√
3
+1)
3
jest równa ?
33
Ola :
jak mam obliczyc miary katow w rombie skoro nei znam zadnego z nich?
2
Noob:
TRUDNE ZADANIE
4
Noob:
W skład rady uczniów wchodzi po dwóch przedstawicieli klas IIa, IIb, IIc, IIia, IIIb.
3
Ola :
pomocy! czy ten uklad rownan wyjdzie? α+β=180
0
Paweł:
Zad.1 Rozłóż wielomian na czynniki nierozkładalne metodą grupowania: a) W(x) = x
3
− 6x
2
+ 12x − 8
10
dyryd:
Problem ze zbiorem Dane są zbiory
1
Reni:
1
zuza :
: , Jak to ugryśc
?Dany jest sześcian ABCD A' B' C'D' o objetości 6√6 Punkt E jest środkiem krawędzi c,c' Oblicz
6
motka54:
5x
2
+3y
2
+x=1 trzeba wyznaczyc rownanie elipsy i ją narysować pomoze ktoś
0
rena:
cos(2π/x)+1/2x*2=2x−3
0
achaa:
(m
2
+m+1)
2
− 4m
2
− 4m≥0
2
Asia:
1
y=
√
2+x−x
2
+
√
x
3
−3x
7
Anulka1990:
:::rysunek::: narysuj funkcje y=
1
x+2
−4 napisz równanie asymptot i znajdź przecięcia z osiami układu
1
xxx:
Fizyka Przez nieruchomy bloczek przerzucono linkę, na końcach której znajdują się dwie kule wykonane
0
Ola :
trapez! jedna z podstaw trapezu jest o 8 zm dluzsza od drugiej, a kazde z ramion jest o 4 cm dluzsze od krotszej podstawy. obwod trapezu wynosi 36 cm. oblicz dlugosc odcinka laczacego
9
Anulka1990:
:::rysunek::: narysuj funkcje y=(
1
3
)
x
określ dziedzine i monotoniczność
0
Ola :
pomocy ! bok rombu ma dlugosc 10 cm a dluzsza przekatna 16 cm. srodki kolejnych bokow rombu polaczono odcinkami. oblicz dlugosc drugiej przekatnej rombu i obwod tego czworokata i miary
0
Ola :
prosze o pomoc ! kat wewnetrzny wielokata foremnego ma miare 108 stopni. oblicz liczbe przekatnych tego wielokata oraz stosunek sumy miar katow wewnetrznych do sumy miar katow
4
Madzia:
Proszę o sprawdzenie krótkiego zadania z trygonometrii.
0
Ola :
prosze o pomoc! stosunek dlugosci podstaw trapezu rownoramiennego opisanego na okregu wynosi 2:3 a jego obwod 120 cm. oblicz dlugosc bokow tego trapezu i promien okregu.
0
xyz :
znajdź wszystkie pary liczb naturalnych których największy wspólny dzielnik wynosi 13 a najwiekszą wspólną wielokrotnością jest 2002
4
Anulka1990:
:::rysunek::: narysuj funkcje y=
−3
x
określ dziedzine i monotoniczność tej funkcji
1
xyz :
Wykaż że iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych zwiększony o liczbę środkową jest sześcianem liczby środkowej.
1
Karinka:
prosze tylko o jeden przykład zebym miała wzor
(3do potegi 7 *3 do −9) podzielic 3 do −6=?
1
Human:
a)Ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych (o roznych liczbach) skladajacych sie z liczb 1,2,3,4
4
ania:
w(x)=−4x+5
1
szyszka:
Titanic wypłynął do Nowego Jorku 10 kwietnia 1912r. Wśród 2207 osób znajdujących się na pokładzie byli pasażerowie podróżujący I, II i III klasą oraz załoga. O ile procent liczba
0
Magda:
log
1
/2
√
x+1
< 1 + log
1
/2
√
4−x
2
3
Human:
Mediana trzech liczb jest rowna 4,a ich średnia arytmetyczna jest rowna 5. Oblicz sumę najwiekszej i najmniejszej z tych liczb
2
Human:
Średnie zarobki w firmie liczacej 20 pracownikow sa rowne 3400zl. Po przyjeciu nowego pracownika zarobki zmniejszyly sie o 1%. Oblicz zarobki nowego pracownika
1
Human:
Średnia ocen ze sprawdzianu z matematyki pisanego przez 24 uczniow byla rowna 3,5 . Po napisaniu sprawdzianu przez jeszcze jednego ucznia (nieobecnego gdy wszyscy pisali ) średnia
0
ilaks:
y
2
>−x
2
−−co to znaczy ?
0
Human:
oblicz mediane i srednia arytmetyczna danych: 1,1,1,1,1,3,3,4,4,4,6,6,6,7,7,7,8,9,9,9
1
Human:
Średnia arytmetyczna danych: −3,2,4,5,x jest rowna 7. wyznacz x
2
aga:
liczba
3
√
3
*
6
√
3
jest równa?
1
xyz :
Wykaż że iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych zwiększony o liczbę środkową jest sześcianem liczby środkowej.
0
zazu:)):
Podstawa graniastosłupa prostego jest trójkat równoramienny o kącie miedzy ramionami 120 stopni i podstawie długosci 12. Długosc wysokości graniastosłupa jest równa długosci promienia
0
darusica:
Dany jest sześcian ABCD A' B' C'D' o objetości 6√6 Punkt E jest środkiem krawędzi c,c' Oblicz pole trójkata BDE.
1
kev.:
narysuj wykres f(x)=|x
2
−4|+|x
2
−x|
0
xxx:
Fizyka Przez nieruchomy bloczek przerzucono linkę, na końcach której znajdują się dwie kule wykonane
1
kukulusia :
Pomocy
Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokatny , którego krawedzie boczne są dwa razy dłuzsze od krawedzi podstawy . POle powierzchni całkowitej graniastosłupa jest równe
1
ilaks:
czy log
2
x * log
2
y = log
2
(xy) ?
5
szyszka:
ile wynosi wyrazenie 4
log
2
5
?
0
Magda:
Mam pytanie, jak obliczyć czy dany ciąg jest ograniczony? Takie przykłady: a
n
= arctgn
4
xyz :
symbol * zastąp tak aby liczba czterocyfrowa 17*4 była podzielna przez 3 i 4
3
ona:
Przybliżenie dziesiętne z dokładnością do 0,01 liczby
√
7
+
√
6
wynosi 5,10.Przybliżenie liczby u {1}{ {
√
7
−
√
6
} z dokładnością do :0,01 wynosi tez 5,10? przepraszam za ten
9
Mango:
r
1
W ajki sposób wyznaczyć z tego stosunek
? :
r
2
r
1
− r
2
= sin 30
r
1
+ r
2
1
ania:
dana jest liczba x=(
√
3
−2
√
2
)
2
+4
√
6
i muszę uzasadnic czy x jest liczbą naturalną i dlaczego
4
kasia:
pomoże ktoś?;> cos
2
x − 3sinxcosx + 1 = 0
3
Anulka1990:
oblicz x gdy:
3
Anulka1990:
oblicz a) log
1
2
4
1
Karol:
Granica ciągu
0
Mlodycz:
wyznacz wzór i naszkicuj wykres funkcji wykładniczej y=a
x
jeżeli przechodzi ona przez punkt P (
5
2
, 32)
23
Ania:
sinx
2
−sin(x+1)
2
0
Darth Mazut:
Witam! Co oznaczamy w zbiorach linią przerywaną (w sensie na graficznym przedstawianiu zbiorów)?
4
TOmek:
:::rysunek::: Mam szybkie pytanko
3
Anulka1990:
W ciągu geometrycznym a
1
=−4 q=
1
2
oblicz sumę sześciu wyrazów tego ciągu i zapisz jego wzór ogólny
2
seweryn:
dla pewnej liczby x prawdziwy jest wzór |2x−7|=7−2x i muszę wyznaczyćmaksymalny przedział do którego należy liczba x
6
Eniu:
Dana jest funkcja: y= 2(x+3)(x−3)
2
patrycja:
Poparcie dla partii x w marcu 2008 wyniosło 24%, zas we wrzesniu 2008 było równe 30%. Partia x odnotowała wzrost poparcia o: a)6%, b)20%, c) 6 punktów
7
Maciek:
Dana jest funkcja: y= −x
2
+6x−5
3
ptasie :):
NIe umiem zadania, czy mógłby mi ktoś zrobić jeden podpunkt żebym wiedziała jak dalej robić?
0
NIe umiem dwóch zadań, czy mógłby mi ktoś zrobić jeden podpunkt żebym wiedziała jak dalej robić?
0
xxx:
Fizyka Przez nieruchomy bloczek przerzucono linkę, na końcach której znajdują się dwie kule wykonane z
0
xyz :
symbol * zastąp tak aby liczba czterocyfrowa 17*4 była podzielna przez 3 i 4
0
Anulka1990:
sprawdzi ktos
9
Kuba:
1
log
x
125 + 2log
x
+ log
x
25 = 3
625
Nie wiem jak się za to zabrać na lekcji omówiliśmy tylko wyznaczanie dziedziny gdy niewiadomą
29
Magda:
Mam sprawdzic czy ciąg jest rosnący, malejący lub ani malejący anni rosnący. Wiem ,ze trzeba wyznaczyć róznicę a
n
+
1
− a
n
, ale nie potrafię obliczyć.:(
0
kasia:
cos
x
− 3sinxcosx + 1 = 0
0
NIe umiem dwóch zadań, czy mógłby mi ktoś zrobić jeden podpunkt żebym wiedziała jak dalej robić?
20
Julia:
Nie było mnie na lekcji, i nie mam pojęcia jak to się robi. Pomoże ktoś? :<
1
xyz :
Udowodnij że jeżeli wyrażenie a
3
− a jest dla każdej liczby naturalnej podzielne przez 6 to wyrażenia
2
ilaks:
x+1
log
<
/div>
0,3>0
x+5
wiec:
2
nicniewiedzacy:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1840.html
2
aga:
5
1
6+25
7
dane są liczby a=
i b= (4
√
2
*2
√
3
)(4
√
2
+2
√
3
)
26*5
1
2
a) porównaj liczby a
−
1 i b
−
1 b) porównaj liczby a
b
i b
a
2
anka:
Miałam napisane to równanie w zeszycie, ale nie rozumiem pewnego momentu w tym równaniu. Czy ktos moglby mi wytlumaczyc skad sie wzial zapis w czwartej linijce tego równania
0
ilaks:
log
1/3
x> log
x
3−2,5
2
ja ;p:
hey
może mi ktoś wytłumaczyć wektory w układzie współrzędnych
głównie chodzi mi o współrzędne wektorów, co oznacza np. v = [4,7]
w teorii i na rysunku
1
karol:
Witam kto mi pomoże w wyprowadzeniu wzoru na przekątne równoległoboku? Znalazłem oczywiscie te wzory
3
ona:
wyrazenie 2
√
50
−4
√
8
zapiasne w postaci jednej potegi wynosi? jak obliczyc? o pierwiastki to czarna magia
11
kaka:
BŁAGAM POMOCY , POMÓŻCIE MI ZADANIE
8
klf:
:::rysunek::: Oblicz kąty wewnętrzne czworokąta ABCD. Proszę o pełne rozwiązania,nie tylko odpowiedzi
8
seweryn:
wiadomo że log
3
5=a mam obliczyć log
9
5 wiem że log
3
5=a to jest to samo co co 3
a
=5 ale nie wiem jak obliczyć ten log
9
5
1
Rećko:
y = 2 − log (x−2)
2
Narysuj wykres funkcji. Wiem że mam wyznaczyć dziedzinę, ale jak narysować wykres funkcji − log(x−2)
2
0
qwerty123:
oblicz pole siatki graniastosłupa prostego o podstawie rombu, w którym krótsza przekątna ma długość 3
√
2
cm, a miara kata rozwartego wynosi 120'. Wysokość graniastosłupa jest równa
19
Aleksandra:
Wyznacz (a) ze wzoru
1
xyz :
Oblicz :
0
7
ona:
log2(log20+log5) a.5
0
Maja:
ktoś zapytał znajomego ile ma lat otrzymał następującą odpowiedz Teraz mam 2 razy więcej lat niz Ty miałeś gdy ja byłem w twoim wieku dgy zas rty bedziesz w moim wieku razem bedziemy
0
aga:
Dane są funkcje f(x) = x2 + 3x i g(x) = 2x + 6. a) Znajdź te argumenty, dla których funkcje f i g przyjmują tę samą wartość.
1
Aleksandra:
Łatwe zadanko, ale nawet trudne
16
alicja:
Korzystając z twierdzenia o trzech granicach oblicz
tg(x)
lim
x→+
∞
x
lim
x→+
∞
xsin(e
x
)
0
Maja:
ktoś zapytał znajomego ile ma lat otrzymał następującą odpowiedź . Teraz mam 2 razy więcej lat niż Ty miałeś gdy ja byłem w twoim wieku gdy zaś ty będziesz w moim wieku razem będziemy
2
1
XXXXXXXXXXXX:
Ojciec jest o 24 lata starszy od syna. Za 6 lat ojciec bedzie trzy razy starszy os syna. Ile lat ma ocjeiec,a ile syn
0
Antek:
Narysuj dwa okręgi o1( A1;1,5cm) i o2(A2;3cm) tak aby |A1A2|=6 cm. Znajdź środek S takiej jednokładności, która przekształca okrąg O1 na okrąg O2. Wyznacz odległość punktu S od środków
1
aga:
Funkcja f określona jest wzorem .f(x)=
√
−x
2
−6x−6
6
Cameron:
Po podwyżce ceny o 12% towar kosztuje 448 zł. Oblicz cene tego towaru PRZED podwyżka. Nie proporcją
4
Forman:
Suma dwóch liczb jest równa 30. Oblicz te liczby, jeżeli wiadomo, ze ILORAZ tych liczb jest równy 5.
5
ona:
czy liczba odwrotna do liczby 5
3
11
− 2
1
11
*
3
√
−8
jest liczba
104
11
29
Gregory:
Ojciec jest o 24 lata starszy od syna. Za 6 lat ojciec bedzie trzy razy starszy os syna. Ile lat ma ocjeiec,a ile syn
1
Ania :
oblicz długość odcinków,na jakie środek ciężkości trójkąta dzieli środkowe w tym trójkącie,jeśli jego boki moją długości 8cm,12cm,12cm
2
aga:
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = 4x
4
− 4x
3
− 9x
2
+x + 2. a) Sprawdź, która z liczb —1, 0,5, 1, 2 jest miejscem zerowym funkcji f.
3
Martaaa:
Uprość wyrażenie: 2*3
20
−5*3
19
0
Darek:
Narysuj wykres funkcji f(x)=cosx−
√
3
sinx. Oblicz f(x)=1. chodzi mi tylko o to jak przejsć z tej funkjic na np. tylko sin alby tylko cos z resztą sobie
4
EwKa:
Pomożecie?
0
kagarolinka:
Znaleźć A∪B, A∩B, A\B, B\A, jeżeli: a) A= {x∊R: x
5
−4x
3
−8x
2
+32≥0}
0
Zauberin:
Dana jest funkcja logarytmiczna o wzorze f(x)= log
4
(x−k) +3 , gdzie k jest parametrem. Dziedziną funkcji f jest przedział (2, +nieskończoności). Podaj wartość parametru k, a
1
EwKa:
Określ dziedzinę funkcji: a) f(x)= log
2
x
1−x
0
KASIA:
Pomożecie?
0
kagarolinka:
Niech A= {{x,y): x
2
−2x+y
2
=0}, B={(x,y):x+y=a}. Dla jakich wartości parametru a (nazlezy do R) zbior A∩B jest zbiorem jednoelementowym? Sporzadz odpowiedni rysunek.
0
EwKa:
Porównaj loiczby: a) x=log
2
5 i y= log
2
7
0
EwKa:
Wykres funkcji f(x)= log
2
X przesunięto o wektor u=[−5; 1] i otrzymano wykres funkcji g. a) napisz wzór funkcji g i wyznacz jej dziedzinę.
0
Mlodycz:
wyznacz wzór i naszkicuj wykres funkcji wykładniczej y=a
x
jeżeli przechodzi ona przez punkt P (
5
2
, 32)
5
paulina:
Rozwiąż równanie x
3
−7x
2
−4x+28=0.
9
Arek:
Kat α jest ostry i cos α=
3
4
. Wtedy sin α jest rowny
41
xxx:
Fizyka Kawałek metalu ma ciężar P. Ciężar tego kawałka zanurzonego w wodzie jest równy F. Oblicz
0
Los pedros:
Możecie mi podać przykład majoranty, minoranty czy jak kolwiek się to nazywa? oczywiście rozwiązany krok po kroku żebym widział co się skąd wzięło. Byłbym bardzo bardzo wdzięczny.
0
Estelle:
Oblicz pole trójkąta równobocznego, jeśli : a) długosc boku jest równa 3
√
2
0
zxc:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 30 cm i 10
√
3
cm. Wysokość tego graniastosłupa stanowi 60 % długości jego dłuższej przekątnej podstawy. Oblicz długości:
2
adam:
f(x)`=x
3
sinx=3x
2
sinx+x
3
cosx dobrze czy nie
4
ja:
czy mógłby ktoś narysować mi prostopadlościan o kątach 30 i 60 stopni
6
Arek:
Ile pkt wspolnych ma prosta o rownaniu y=−x+2 z okregiem o srodku w poczatku ukladu wspolrzednych z tych czesci ?
10
Rafał:
Drut o dł. 27 m pocieto na 3 czesci , ktorych stosunek dł. jest rowny 2:3:4 . Jaka dł. ma najkrotsza z tych czesci ?
7
Marek:
:::rysunek::: Wskaz nierownosc , ktora opisuje przedzial zaznaczony na osi liczbowej
0
Zuza:
Piec kul o promieniach: r1 = 1; 2 cm; r2 = 1; 4 cm; r3 = 1; 7 cm; r4 = 2; 1 cm; r5 = 2; 7 cm nalezy
17
Martunia:
Jaka dziedzina?
3x
f(x)=
1+t
3
1
ewka:
W trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C wpisano okrąg .Punkt P jest punktem styczności okręgu z przeciwprostokątna. Oblicz długość przyprostokątnych trójkąta.
4
alicja:
Samochód przebył droge złozona z czterech równej długosci odcinków. Predkosci na kolejnych odcinkach
1
lola123:
wypisz wszystkie ułamki właściwe o mianowniku 3
6
maja:
Zbuduj kąt ostry.wiedząc że;ctgα=5
21
alicja:
Narysuj wykres funkcji podanej wzorem parametrycznym
3t
x(t)=
1+t
3
3t
2
y(t)=
1+t
3
10
dag:
średnia geometryczna liczb od 1 do 20
11
adam:
f(x)`=2
√
2
−3lnx+1
1
kom:
Potrafi ktos calkowac?
7
max:
dany jest trójkąt równoboczny o obwodzie 14. Stosunek ramienia trójkąta do jego podstawy jest równy 3:2 Podstawa trójkąta ma długość
19
adam:
jak narysowac wykres
√
3
sinx
0
max:
stosunek pola trójkąta równobocznego do pola koła wpisanego w ten trójkąt jest równy
15
maja:
Oblicz pole trójkąta ABC,w którym|AB|=6 ,|BC|=9 ,∠ABC=30stopni
3
max:
Suma miar kąta środkowego i kąta wpisanego opartego na tym samym łuku jest równa 126stopni kąt środkowy ma miarę ?
7
ewcia1829:
∑2x+3y=5 x= −1
1
anka:
Jak rozwiązać 2 zadanie link obrazek http://db.tt/J9qlpmR
4
Ala:
Odcinek AC jest przekątna kwadratu ABCD. Oblicz pole i obwód tego kwadratu, jeśli wiadomo że A(−5,−1) C(1,5)
3
Olo:
Sprawdź bez rysowania czy pkt. o współrzędnych A(1,−2) B(−3,10) C(−8,25) są współliniowe. Polecenie wykonaj za pomocą własności odległości na płaszczyźnie?
1
wiocha:
Jak wyglada kokoszka?
18
ruda:
podziel wielomian ,
4
Antonio:
Oblicz granicę a)
1
beata:
Fizyka − pomocy Moment siły wzgledem danego punktu M= r x F gdzie r jest wektorem o poczatku w danym punkcie a
3
tomek:
POMOCY
1 oblicz kąt utworzony przez proste y= x+2 i y =( 2 +√3 )x −5
2
karol:
6
Antonio:
Licząc granice dochodzę do momentu.
0
tomek:
1 oblicz kąt utworzony przez proste y= x+2 i y =( 2 +
√
3
)x −5 2 znaleźć rownanie prostej przechodzacej przez punkt (−2,2) i równoległej do prostej o rówaniu
3
tomek:
przez punkty (2,−1) poprowadź prosta równoległa do prostej 2x+3y =0
1
ewaaug25@wp.pl:
ewaaug25@wp.pl: Zad 1. Dana jest funkcja f określona wzorem f/x/ = −2x + 4.Przedział,a wtórym wartości tej funkcji są ujemne,to: A. (2,
∞
) B. <2,
∞
) C. (−
∞
,2) D. (−
∞
,−2) Zad.2. Funkcja f (x)
5
ewaaug25@wp.pl:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=−2x+4.Przedział,w którym wartości tej funkcji są ujemne to : A.(2,
∞
) B.<2,
∞
) C. (−
∞
,2) D. (−
∞
,−2)Pomocy
1
Elizabeth:
1) oblicz I √13 − 81 log9 x I ,jeśli 2x=log5 625 2)nie korzystając z kalkulatora uzasadnij, ze: √14+√15−√13>4 help! matura czeka a ja nic nie kumam 3) uzasadnij ze dla kazdej liczby
1
Kacper:
:::rysunek::: Czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłem?
0
beata:
Fizyka Moment siły wzgledem danego punktu M= r x F gdzie r jest wektorem o poczatku w danym punkcie
3
morena:
a)6x
2
+4x+
2
3
=0 b)0,04x
2
−0,4x=1
14
niewiem:
Studia proszę o pomoc pochodne czastkowe.
Sprawdzenie zadania
0
ania:
POMOCY
W molekule metanu kazdy atom wodoru znajduje sie w wierzchołku czworościanu foremnego a atom
1
romka:
zadanie z fizyki Stałe siły F1= x+2y+ 3z (N) i F2= 4x+5y−2z ( N) działają równocześnie na cząstke
7
lenka.:
Sprawdż czy trójkąt ABC I A'B'C' są podobne gdy
AB|=7,|AC|=5,|BC|=3 ,|A'B'|=21,|A'C'|=15,|B'C'|=9.Proszę o wytłumaczenie ,matematyka to moja słaba strona.
20
lenka.:
6x/5▭x+3/6 a/b▭c/d zakładając ,że wszystkie zmienne są różne od zera,wyznacz zmienną d. / oznacza ułamek.
2
kurt:
wiedząc, że podana liczba jest pierwiastkiem, znajdz pozostałe jego pierwiastki : x
2
(x−2) = 5x − 6 ; 1 − podana liczba
22
isiuleq:
poprawiam nierówność i od początku, od czego mam zacząć
1
sim:
Punkty P = (−1,a), R = (1,b) należą do wykresu wielomianu W
(x)
= x
5
−2x