!!
tomek: POMOCY

1 oblicz kąt utworzony przez proste y= x+2 i y =( 2 +√3 )x −5
2 znaleźć rownanie prostej przechodzacej przez punkt (−2,2) i równoległej do prostej o rówaniu
3x−y−5=0
3znaleźć rownanie prostej przechodzacej przez punkt (−2,2) i prostopadłej do prostej o rówaniu
x−y+ √2 =0
21 paź 12:11
sushi_ gg6397228:
1
zapisz w postaci ogolnej i podstaw do wzoru na ....
2 zapisz w postaci kierunkowej, wyznacz "a"
masz dane"x" i "y" z punktu (−2,2)
a potem podstaw do wzoru "y=ax+b1" i wyznacz "b1"
3. tak samo tylko wspolczynik kierunkowy prostej prostopadlej bedzie postaci... a1= ...
podstawiasz a1, x, y do wzoru
y=a1x+b1 wyznaczasz :"b1"
21 paź 12:20
21 paź 12:22
21 paź 12:23