Sprawdż.
lenka.: Sprawdż czy trójkąt ABC I A'B'C' są podobne gdy

AB|=7,|AC|=5,|BC|=3
,|A'B'|=21,|A'C'|=15,|B'C'|=9.Proszę o wytłumaczenie ,matematyka to moja słaba strona.
21 paź 09:44
sushi_ gg6397228:
aby byly podobne, proporcja na odpowiednich bokach musi dac taka sama liczbe
| |AB| | | |AC| | | |CB| | |
| = |
| = |
| =k |
| |A'B'| | | |A'C'| | | |C'B'| | |
jezeli na ktorejs parze bokach liczba wyjdzie inna niz w pozostalych to nie bada te dwa
trojkaty podobne
21 paź 09:46
sushi_ gg6397228:
podstawiamy liczby i sprawdzamy jaki wyjdzie iloraz
21 paź 10:43
lenka.: popodstawiałam w pierwszym wyszło 7/21 w drugim 5/15 w trzecim 3/9 co dalej?
21 paź 11:10
sushi_ gg6397228:
a skrocic to nie wypada
21 paź 11:13
lenka.: wyszlo 1/3 wszedzie
21 paź 11:15
lenka.: to będzie koniec zadania ,a i te trójkaty są do siebie podobne.
21 paź 11:17
sushi_ gg6397228: tak
jak by wyszly rozne liczby to by nie byly do siebie podobne
21 paź 11:20