!
Ola : jak mam obliczyc miary katow w rombie skoro nei znam zadnego z nich?
zad bylo takie : pomocy ! bok rombu ma dlugosc 10 cm a dluzsza przekatna 16 cm. srodki
kolejnych bokow rombu
polaczono odcinkami. oblicz dlugosc drugiej przekatnej rombu i obwod tego czworokata i miary
jego katow.
przekatna krotsza− 12 cm
obwod =40 cm
21 paź 22:10
Ola : BLAGAM O POMOC
21 paź 22:27
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek rombu, narysuj jedna przekatna i ptoem z tw cosinusow obliczysz jedne kąt
maja dana przekatna =12 i obwod =40
21 paź 22:31
think:

do obliczenia boków tego czworokąta w środku rombu potrzebujesz Tw. Talesa
jak wiesz już tyle, to do miar kątów też już dojdziesz...
21 paź 22:38
Ola : jak? przeciez przekatna nie dzieli na trojkaty prostokatne...
21 paź 22:45
Ola : nie, nie doojde.
21 paź 22:47
think: ponieważ boki tego czworokąta są równoległe do odpowiednich przekątnych, to są wzajemnie
prostopadłe, co można łatwo sprawdzić, gdyż w takim wypadku x2 + y2 = 102
21 paź 22:48
Ola : no dobrze ale co to ma do katow?
21 paź 22:49
think: a słyszałaś o twierdzeniu odwrotnym do tw. Pitagorasa?
21 paź 22:49
Bogdan:

Przekątne dzielą romb na 4 przystające trójkąty prostokątne.
21 paź 22:49
Ola : nie mozna wyjsc od tego ze katy przy jednym boku maja sume 180 stopni a wszystkie maja 360
stopni ? probowalam z tego ulozyc uklad ale wychodzilo mi na zero.
21 paź 22:52
think: Ola można wychodzić od czego się chce, w matematyce rzadko kiedy jest tylko jeden sposób
rozwiązania zadania. Podałam Ci jak obliczyć odpowiednie boki tego czworokąta i dopisałam Tw.
Pitagorasa, które jeśli jest spełnione, to wtedy między bokami x i y jest kąt 90o.
21 paź 22:54
Ola : ale to jest zadne z katow wewnetrznych tego ROMBU
21 paź 22:56
Ola : juz widze, ze zle interpretuje zadanie. przepraszam. niestety nadal tego nie rozumiem
21 paź 23:01
think: jeśli chodzi o kąty wew. rombu, to możesz z Tw. cosinusów
x2 = 52 + 52 − 2*5*5cosα ⇒ cosα = .... ⇒ α = ...
y2 = 52 + 52 − 2*5*5cosβ ⇒ cosβ = .... ⇒ β = ...
21 paź 23:12
think: ale wydawało mi się, że chodzi o coś z tymi tajemniczymi odcinkami łączącymi środki boków rombu

no nie wiem a przepisałaś treść zadania wiernie czy tylko tak skrótowo zgodnie z własną
interpretacją?
21 paź 23:14
Bogdan:
21 paź 23:22
Ola : nie no tresc jest ok
21 paź 23:28
Ola : pomozesz mi jeszcze w tym? :
stosunek dlugosci podstaw trapezu rownoramiennego opisanego na okregu wynosi
2:3 a jego obwod 120 cm. oblicz dlugosc bokow tego trapezu i promien okregu.
21 paź 23:32
think: a wiesz kiedy można wpisać okrąg w czworokąt?
21 paź 23:34
Ola : tak jak dwusieczne przecinaja sie w 1 pkt i jak suma naprzeciwleglych bokow jest taka sama
21 paź 23:36
think: no to jedna podstawa ma 2x druga 3x ramiona po c
2x + 3x = 2c
2x + c + 3x + c = 120cm
21 paź 23:39
think: pierwsze równanie z własności czworokąta opisanego na okręgu, że suma długości przeciwległych
boków jest równa, drugie równanie to z obwodu tego trapezu.
21 paź 23:40
Ola : i co dalej?
21 paź 23:40
21 paź 23:42
Ola : moja pani nie uzna tego, gdyz nie mialam podanych takich wzorow.
21 paź 23:43
sushi_ gg6397228:
| | podstawa + podstawa | |
to policz pole z Herona a potem przyrownaj z |
| * (wysokosc) |
| | 2 | |
wysokosc= 2* r
21 paź 23:48
think:

wysokość trapezu ma miarę średnicy okręgu
tw Pitagorasa
to każdy miał i nie ma szans aby nie uznała.
21 paź 23:49
Ola : ale sa tu 3 niewiadome.
21 paź 23:59
think: a te dwa równania które kilka postów wyżej Ci napisałam zniknęły czy jak?
22 paź 00:02
Ola : no dobrze . prosze, napisz mi co dalej. ja musze isc. DZIEKUJE BARDZO, dobranoc!
22 paź 00:05
think: co dalej? masz 3 równania i 3 zmienne, także dalej zostaje jedynie obrać metodę jaką chcesz
rozwiązać ten układ równań. i udzielić odpowiedzi na pytania zadane w treści zadania. Dobrej
nocy.
22 paź 00:06
Bogdan:
| | 5 | |
Czworokąt jest opisany na okręgu, więc 2c = 3x + 2x ⇒ c = |
| x |
| | 2 | |
22 paź 00:16
Bogdan:
| | 3 | |
4x + 4* |
| x = 120 ⇒ x = 12 |
| | 2 | |
| | x | | r | | 12 | | r | |
Z podobieństwa trójkątów: CFS i BFS: |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | r | | | | r | | 18 | |
Stąd r = ...
22 paź 00:40
matematyka. :

Ja muszę się nauczyć na klasówkę ale też właśnie nie umiem

I jak to zrobić?
13 gru 15:10
hłehłehłe: yyyyyyyyy
13 lut 20:32