czworokaty
Ola : prosze o pomoc! stosunek dlugosci podstaw trapezu rownoramiennego opisanego na okregu wynosi
2:3 a jego obwod 120 cm. oblicz dlugosc bokow tego trapezu i promien okregu.
21 paź 20:54
archeolog:
11 maj 23:31
Janek191:

Mamy
a = 3 x b = 2 x
2 c = a + b = 5 x
Obwód
L = 10 x = 120 cm
x = 12 cm
a = 3*12 cm = 36 cm
b = 2*12 cm = 24 cm
2 c 5*12 cm = 60 cm
c = 30 cm
x = 0,5( a − b) = 6 cm
h
2 = c
2 − x
2 = 30
2 − 6
2 = 900 − 36 = 864 = 144*6
h = 12
√6
h = 2 r
r = 6
√6 cm
==========
12 maj 12:14
Eta:

Obwód trapezu : 12a+8a=120 ⇒a=6
|AB|=6a=36 , |DC|=4a=24, |AD|=|BC|=5a=30
r
2=2a*3a ⇒r
2=36*6 ⇒ r=6
√6
12 maj 14:15
daras: post sprzed 5 lat ale Janek & Eta dzielnie go rozwalili

gratulacje

w nagrodę za .....no włąsnie za co

rąsia−buśka−goździk
12 maj 14:27
daras: PS. jak widać nick Ola jest tu chyba najpopularniejszy wśród głąbów
12 maj 14:28
Eta:
12 maj 14:29
Cichocirmny:
14 lut 17:13