średnia geometryczna
dag: średnia geometryczna liczb od 1 do 20
21 paź 14:40
sushi_ gg6397228:
wzor na srednia geometryczna znasz
21 paź 14:42
dag: znam ale jak obliczyć 1*2*3*...*20

a potem wyciągnąc pierwiastek dwudziestego stopnia
21 paź 14:49
sushi_ gg6397228:
a kalkulator od czego jest
21 paź 14:50
dag: to policz cwaniaczku na kalkulatorze taką liczbę
21 paź 14:51
sushi_ gg6397228:
ja policzylem
21 paź 14:55
sushi_ gg6397228:
nawet w komputerze masz kalkulator z silnia dla wersji naukowej
21 paź 14:56
dag: gratuluje
21 paź 14:57
think: cóż polecam na kalkulatorze

2*3*4*5 = 120
6*7*8*9*10 = 30 240
11*12*13*14*15 = 423 360
16*17*18*19*20 = 1 751 680
(120 * 30 240 * 423 360 * 1 751 680)
1/20 = (120 * 30 240 * 423 360 * 1 751 680)
5/100 =
120
0,05 * (30 240)
0,05 * ....
21 paź 14:57
think: można to rozbić na raty jeśli masz kiepski kalkulator
21 paź 14:58
dag: dziękuję Ci Think bardzo mi pomogłeś

nie to co niektórzy na tym forum
21 paź 14:59