Wyznaczanie dziedziny
Kuba: | | 1 | |
logx125 + 2logx |
| + logx25 = 3 |
| | 625 | |
Nie wiem jak się za to zabrać na lekcji omówiliśmy tylko wyznaczanie dziedziny gdy niewiadomą
była liczba logarytmowana a tu X jest w podstawie
21 paź 18:53
Grześ: x>o ⋀ x≠1
21 paź 18:54
Kejt:
logx53+logx5−8+logx52=3
logx(53*5−8*52)=3
dalej dasz radę?
21 paź 18:56
Kejt: aa.. dziedzina.. a ja już rozwiązywać chciałam

widać, że mi się nudzi..
21 paź 18:57
Kuba: mam straszne zaległości z maty ale staram sobie jakoś sam radzić w takim przypadku dziedziną
jest tylko x>0 ⋀ x ≠ 1?
21 paź 19:00
21 paź 19:01
Kuba: pokombinuje sam a jak dalej nie będę rozumiał to dam znać
21 paź 19:05
Kuba: log
x5
−3=3
log
xU{1]{125}=3
Dobrze?
21 paź 19:08
Kejt: tak, ale po co to liczyłeś?
21 paź 19:11
Kuba: bo było trzeba policzyć tylko pogmatwałem wszystko z tą dziedziną bo gdy X był w liczbie
logarytmowanej to dziedzinę się inaczej wyznaczało. Ale dzięki za pomoc
21 paź 19:15