Oblicz
Gregory: Ojciec jest o 24 lata starszy od syna. Za 6 lat ojciec bedzie trzy razy starszy os syna. Ile
lat ma ocjeiec,a ile syn

21 paź 17:14
R.W.16l:
teraz za 6 lat
Syn x x+6
Ojciec 24+x 3(x+6)
(24+x)+6=3x+6
2x=24
x=12
21 paź 17:33
Gregory: Nie to nie tak zły wynik jest
21 paź 17:36
R.W.16l: aaa bo to bredzie 3x+18
21 paź 17:40
nikka: x − wiek syna
x+24 − wiek ojca
(x+24) + 6 = 3x
x + 30 = 3x
2x = 30
x = 15
Odp. Syn ma 15 lat, a wiek ojca 39 lat.
21 paź 17:41
R.W.16l: x+30=3x+18
2x=12
x=6?
21 paź 17:42
R.W.16l: brednie...
21 paź 17:42
Gregory : Oooo i teraz wszystko sie zgadza
21 paź 17:43
Gregory : Sorki nikka ale to nie tak bedzie
21 paź 17:43
nikka:
21 paź 17:43
Gregory : Dzieki R.W.16l:


;
21 paź 17:45
nikka: ... jak dla mnie wszystko się zgadza Gregory

syn ma 15 lat
ojciec 39 lat
21 paź 17:46
Grześ:
a− syn
b− ojciec
a+24=b
3(a+6)=b+6
3a+18=a+24+6
2a=30−18
a=6
b=30
21 paź 17:47
Gregory : A mam tu jeszcze pytanko

. Po podwyżce ceny o 12% towar koszyuje 448% zł. Oblicz cenę tego
towaru przed podwyżka

i to ma byc jako równanie z analiza zapisane analize to tam darujmu
juz ale to równani jak ma wyglądac

?
21 paź 17:47
Grześ: Liczyć nie umiecie dzieci

Jak chcesz nikka, to sprawdź sobie ile za 6 lat będą mieć...
21 paź 17:48
Grześ: Gregory, a nie miałeś rozwiązania w swoim temacie

....
21 paź 17:48
21 paź 17:49
Gregory : Nie nie miałem
21 paź 17:50
R.W.16l: no mi dpbrze wyszlo....
21 paź 17:52
Grześ: Miałeś, to jest takie proste równanie że ja nie mogę...
12%=0,12
x−cena przed podwyżką
1,12x−cena po podwyżce
I co tu trudnego

nie masz nawet paru obniżek i podwyżek, bo wtedy by chyba czarna magia
była...
21 paź 17:52
R.W.16l: pff
21 paź 17:52
R.W.16l: "Po podwyżce ceny o 12% towar koszyuje 448% zł."?
21 paź 17:52
nikka: za 6 lat będziesz starszy o 6 lat Grzesiu

... sorki, faktycznie źle zapisałam równanie −
pośpiech nie jest wskazany
21 paź 17:53
::::??????:::::::::: lol
21 paź 17:54
Grześ: oczywiście, jak to mówią: "Nadgorliwość gorsza od faszyzmu"
21 paź 17:54
Gregory : Kuźwa bez tego procenta przy 448 zł sorki
21 paź 17:55
nikka: oj tam, pomyłki zdarzają się nawet najlepszym

dobrze, że zawsze ktoś inny czuwa i poprawi w
razie czego
21 paź 17:57
::::??????:::::::::: ::::0000000000
21 paź 17:57
Grześ: jest ok
nikka, trzeba się wspierać
21 paź 17:57
nikka: koniecznie
21 paź 17:58