jak rozwiązać pochodną
adam: f(x)`=2√2−3lnx+1
21 paź 14:35
sushi_ gg6397228:
pochodna mozna najwyzej policzyc
21 paź 14:38
adam: ok sushi bardzo pomocne...
21 paź 14:42
sushi_ gg6397228:
wzory na pochodne znasz, bo jak nie znasz to nic nie zrobisz, a gotowiec i tak nie pomoze
21 paź 14:43
adam: f(x)`=2√2−3lnx+1 =2*(√x)`−3*(√lnx)`+0= i podstawie pochodne z wzorów tak czy nie
21 paź 14:51
sushi_ gg6397228:
2√2 tutaj nigdzie nie widze "x"
21 paź 14:58
adam: pomyliłem się na początku jest 2√x
21 paź 15:04
sushi_ gg6397228:
f'x= 2* (√x)' + 3* (ln x)'
bo u Ciebie dalej pojawil sie √lnx wiec sie zdecyduj na jakas wersje
21 paź 15:07
adam: f(x)`=2√x−3lnx+1 =2*(√x)`−3*(lnx)`+o=tak mam przedtem za szybko pisałem a swoją droga 5 za
spostrzegawczość
21 paź 15:20
sushi_ gg6397228:
to teraz wzory na pochodna i wynik bedzie
21 paź 15:24
Bogdan:
Pochodną można nie rozwiązać, nie policzyć, a wyznaczyć.
Obliczyć można wartość pochodnej określonej funkcji w podanym punkcie względnie
dla podanego argumentu funkcji.
Pochodna funkcji f(x) = 2
√x − 3lnx + 1 podanej przez
adama wyraża się wzorem:
21 paź 15:24
adam: mam wynik taki jak bogdan dzieki sushi dzieki bogdan
21 paź 15:28