Pomocyy.! :<
Julia: Nie było mnie na lekcji, i nie mam pojęcia jak to się robi. Pomoże ktoś? :<
c) (−12 ; −8 >
Przedziały liczbowe.
Jak do tego narysować?
21 paź 18:49
Kejt:

jasne?
21 paź 18:53
Julia: jak to rozpisałaś że trzeba to tak narysować
mi wyszło x należy co R = −12 < x < −8
czemu tak to narysowałaś?
21 paź 18:55
Julia: *do
21 paź 18:55
Kejt: prawostronnie domknięty(jest nawias trójkątny przy −8) więc x≤−8
w rezultacie:
−12 < x ≤ −8
jeszcze w czymś problem?
21 paź 18:58
Julia:

już wiem gdzie się pomyliłam dzięki wielkie <3.
mógłabyśmi sprawdzić czy mam następny dobrze?
< 0 ; 6 > ={ x ∊ do R : 0 ≤ x ≤ 6 }
P.S sorki za rysunek trochę mi nie wyszedł. −,−
21 paź 19:04
Julia: I jak się robi takie przedziały z nieskończonością?
( − ∞ ; 5 )
21 paź 19:05
Julia: ?
21 paź 19:09
Kejt:

dlaczego masz tam −6?
21 paź 19:10
Julia: nie zauważyłam, pomyliłam się.
tak to jest dobrze?
21 paź 19:13
Kejt: tak.
21 paź 19:14
Julia:

< 2 ; +
∞ ) = { R ∊ x : x ≥ 2 }
dobrze to napisałam?
Dobrze mam to?
21 paź 19:17
Julia: Przepraszam, że tak głowę zawracam , nie wiem jak to zrobić −,−
a jutro możemy mieć to na ocene sprawdzane : /
21 paź 19:18
Kejt: tak. chociaż nie wiem po co ta strzałka
21 paź 19:19
Kejt: nie ma sprawy

i tak się nudzę.
21 paź 19:19
Julia:

Myślałam, że mam źle chociaż jedno zrobiłam dobrze. xD
to jeszcze trochę cię pomęczę, muszę się tego nauczyć na jutro. <3
( −6 ; +
∞ ) = { x ∊ R : x ≥ − 6 } ?
nie jestem tego pewna. ; C
21 paź 19:24
Kejt: jest ok.. poza zapisem przedziału.
<−6;+∞)
21 paź 19:25
Julia: w książce mam podany taki ( −6 ; + ∞ ) .
źle narysowałam wykres?
21 paź 19:26
Kejt: więc będzie:
{ x ∊ R : x > − 6 }
i niezamalowana kropka przy −6...
21 paź 19:29
Julia: kurcze nie umiem tych zapisów −,−
to jak mam ( − ∞ ; −1 ) = { x ∊ R : x ≤ −1 }
?
21 paź 19:32
Kejt: nie.
jak masz x≤a to (−∞;a>
jak masz x<a to (−∞;a)
rozumiesz?
21 paź 20:28