rozkład wielomianu na czynniki
Paweł: Zad.1 Rozłóż wielomian na czynniki nierozkładalne metodą grupowania:
a) W(x) = x3 − 6x2 + 12x − 8
b) W(x) = 8x3 − 36x2 + 54x − 27
c) W(x) = 125 + 75x + 15x2 + x3
d) W(x) = 2x3 + 12x2 + 24x + 16
21 paź 21:50
nata:
21 lis 18:59
Gaweł:
Wzory (a+b)3 i (a−b)3
a) W(x)= (x−2)3
b) W(x)=2x−3)3
c) W(x)= (x+5)3
d)W(x)= 2(x+2)3
21 lis 19:38
Gaweł:
Ups
b) W(x)=(2x−3)3
21 lis 19:40
Jolanta: W(x)=x3−8−6x(x−2)=x3−23−6x(x−2)=(x−2)(x2+2x+22)−6x(x−2)=(x−2)(x2+2x+4−6x)=
(x−2)(x2−4x+4)=(x−2)(x−2)2=(x−2)3
22 lis 00:18
Jolanta: W(x)=8x3−27−18x(2x−3)=(2x)3−33−18x(2x−3)=(2x−3)((2x)2+6x+32)−18x(2x−3)=
(2x−3)((4x2+6x−18x+9)=(2x−3)(4x2−12x+9)=(2x−3)(2x−3)2=(2x+3)3
C) W(x)=x3+125+15x2+75x=x3+53+15x(x+5)=(x+5)(x2−5x+52)+15x(x+5)=(x+5)(x2−5x+15x+25)=
(x+5)(x2+10x+25)=(x+5)(x+5)2=(x+5)3
22 lis 00:47
Jolanta: W(x)=2(x3+8+6x2+12x)=2(x3+23+6x(x+2))=2((x+2)(x2−2x+22)+6x(x+2))=
2(x+2)(x2−2x+6x+4)=,2(x+2)(x2+4x+4)=2(x+2)(x+2)2=2(x+2)3
22 lis 01:05