| 1 | ||
Kąt α jest ostry i cosα= | . Wówczas: | |
| 4 |
| 3 | ||
A. sin α < | ||
| 4 |
| 3 | ||
B. sin α = | ||
| 4 |
| pierwiastek z 13 | ||
C. sin α > | ||
| 4 |
| pierwiastek z 13 | ||
D. sin α = | ||
| 4 |
co zrobiłam źle?
sin2α + cos2α = 1
| 1 | ||
sin2α + ( | ) 2 = 1 | |
| 4 |
| 1 | ||
sin2α = 1− | ||
| 16 |
| 15 | ||
sin2α = | ||
| 16 |
| √15 | ||
sin(a)= | ||
| 4 |
| √15 | √13 | ||
> | |||
| 4 | 4 |


ale jestem mądra
pewnie na maturze by mi nie zaliczyli tego a wystarczyło napisać wniosek