liczby rzeczywiste
xyz : symbol * zastąp tak aby liczba czterocyfrowa 17*4 była podzielna przez 3 i 4
21 paź 20:06
Godzio:
3 −− suma cyfr jest podzielna przez 3
4 −− liczba utworzona z dwóch ostatnich cyfr musi być podzielna przez 4
przez 4: * = 2,4,6,8
1 + 7 + 2 + 4 = 14 − nie dzieli sie przez 3
1 + 7 + 4 + 4 = 16 − nie dzieli
1 + 7 + 6 + 4 = 18 − dzieli się
1 + 7 + 6 + 8 = 22 − nie dzieli
Odp: * = 6
21 paź 20:08
Grześ: Suma cyfr musi być podzielna przez 3
1+7+x+4=3k k∊N
x może być równy:0,3,6,9
Warunek podzielności przez 4, to liczba powstała z dwóch pierwszych liczb podzielna przez 4
1. 1704 − podzielnośc przez 4
2. 34 − niepodzielne
3. 64− podzielne
4. 94 − niepodzielne
A więc rozwiązaniem są liczby 0 i 6
21 paź 20:09
Grześ: Godzio zero nie wziąłeś pod uwagę
21 paź 20:10
Grześ: Fail
21 paź 20:10