Skąd to się wzięło?
anka: Miałam napisane to równanie w zeszycie, ale nie rozumiem pewnego momentu w tym równaniu. Czy
ktos moglby mi wytlumaczyc skad sie wzial zapis w czwartej linijce tego równania
"28/25·5x=140"?
Wynik jest na 100 % poprawny, ale nie rozumiem tego jednego zapisu.
(5x+ 3·5x−2= 140
5x+3·5x·5−2=140
5x+3·5x·1/25=140
28/25·5x=140
5X=125
x=3
21 paź 18:37
Kejt: | | 1 | | 3 | | 3 | | 28 | |
5x(1+3* |
| )=5x(1+ |
| )=5x*1 |
| =5x* |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | |
jasne?
21 paź 18:39
anka: dzieki, teraz wszsystko jasne
21 paź 18:42