funkcja sprawdzi ktos ? i ewentualnie poprawi obliczenia i wszystko ?
Anulka1990:

narysuj funkcje y=
−3x określ dziedzine i monotoniczność tej funkcji
to zrobiłam tabelke
x −2 −1 0 1 2
y=
−3x 1
12 3 0 −3 −1
12
no to D=R

a funcja rośnie dla x∊(−∞;−1> i x∊<1;+∞)
a maleje dla x∊<−1;−3>
czy to jest ok
21 paź 20:53
Kejt: 'maleje' jest źle..
dziedzina też.
D=ℛ\{0}
w ułamku nie może być zera..
21 paź 20:56
Anulka1990: maleje <−1;1>
21 paź 21:02
Kejt: tak. choć nie jestem pewna co do tych nawiasów domkniętych. ale jest ok.
21 paź 21:03
Anulka1990: ok dziekuje
21 paź 21:16