trygonometria
adam: jak narysowac wykres √3sinx
21 paź 14:18
sushi_ gg6397228:
a sinusa umiesz narysowac
21 paź 14:22
adam: tak
21 paź 14:23
adam: problem jest w tym ze zadanie wyglada tak cosx − √3sinx zastanawialem sie nad samym sin ale
generalnie nie wiem jak to narysowac
21 paź 14:24
sushi_ gg6397228:
to jeszcze podaj mianownik do tego zadania
21 paź 14:27
adam: mianownika nie ma
21 paź 14:29
adam: jeszcze raz tresc:
narysuj wykres cosx − √3sinx
21 paź 14:30
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | √3 | |
2* ( |
| *cosx − |
| sinx)= 2* (sin 30 * cos x − cos 30 * sin x)=2* sin(30−x) |
| | 2 | | 2 | |
wzor na sin (a−b)= ...
21 paź 14:30
adam: genialne, dzieki wielkie
a czy potrafisz zrobic:
(cosx)√|cosx|−1?
21 paź 14:33
sushi_ gg6397228:
kiedy wartosc pod pierwiastkiem bedzie prawdziwa ("nieujemna")
21 paź 14:34
adam: powinienem to sprawdzic i podstawic?
21 paź 14:35
sushi_ gg6397228:
nie napisales co z tym zrobic ( wiec wspomne tylko o dziedzinie) i wtedy bedzie jasno
21 paź 14:37
adam: chodzi o wykres, nie bylo podanych warunkow do zadania zadnych
21 paź 14:40
sushi_ gg6397228:
aby zrobic wykres to musisz miec dziedzine wiec zacznij od tego
wiec wartosc wyrazenia pod pieriwastkiem ≥0
zatem x= ...
21 paź 14:44
adam: 0+kπ
21 paź 14:46
sushi_ gg6397228:
czyli wychodzi ze cos x = 1 lub cos x = −1
wiec na osi robimy co π podzialke i wtedy f(x)= cos x √|cosx|−1 bedzie ....
21 paź 14:49
adam: nie rozumiem skad wzielo sie cosx=1 i −1
21 paź 14:51
sushi_ gg6397228:
|cos x|−1≥0 ⇔ |cos x| = 1 ( bo wiecej nei moze byc) ⇔ cos x = 1 lub cos x = −1
21 paź 15:01
kom: 2* sin(30−x) 0dlaczego powstal taki wynik? jak to obliczyles
21 paź 15:03
sushi_ gg6397228:
zapisalem krok po kroku przeksztalcenia, ostantie "=" sie wyszlo ze wzoru "sin (a−b) "
rozpisz sobie sin(a−b) ze wzoru a potem podstaw a=30 stopni, b= x
21 paź 15:06