granica
Antonio: Oblicz granicę
a)
lim (1 +2n4 − n5)
n→∞
b)
lim (n − √n2 + n)
n→∞
c)
lim (√4n2 + 1 − 2n)
n→∞
nie mam pojęcia od czego zacząć.. jak ruszyć te przykłady proszę o pomoc
21 paź 12:41
sushi_ gg6397228:
| | a2−b2 | |
b i c to wzory skroconego mnozenia a−b= |
| |
| | a+b | |
a) to masz wielomian 5−tego stopnia i granica w +
∞ wynosi −
∞
21 paź 12:49
Antonio: czyli przykładu a) jako tako nie można obliczyć ?
21 paź 12:53
sushi_ gg6397228:
W(n)=−n5 +2n4+1
teraz podstawiamy n= 100, n= 1000, n= 100000, ... i liczymy jak sie zmeczysz to pomyslisz nad
tym co napisalem wczesniej
przy wielomianie interesuje nas tylko skladnik z najwyzsza potega "−n5"
21 paź 12:59
Antonio: aaaa

dobra dziękuje bardzo !
21 paź 13:02