Kombinatoryka
Noob: TRUDNE ZADANIE
W skład rady uczniów wchodzi po dwóch przedstawicieli klas IIa, IIb, IIc, IIia, IIIb.
Na ile sposobów można wybrać pięcioosobowa delegację tej rady, jeśli przynajmniej jedna klasa
ma być reprezentowana przez dwóch uczniów?
Wynik to 220
21 paź 22:04
Noob:
1 przypadek
2 klasy po 2 osoby + 1 klasa po 1 osobie
2 przypadek
1 klasa po 2 osoby + 3 klasy po 1 osobie
SUMA PRZYPADKÓW
60+160 = 220
21 paź 23:30
bajka:
mamy: 10 uczniów z 5− ciu klas
| | | | | | | | | |
* | * | * | * | = 32 −−− ilość delegacji (po jednym przedstawicielu)
|
| | | | | |
nie spełniajacych warunków zadania
to: 252 − 32= 220 sposobów wybrania takich delegacji spełniajacych warunki zadania
21 paź 23:37
v: 210
28 kwi 17:46