Funkcja kwadratowa
Eniu: Dana jest funkcja:
y= 2(x+3)(x−3)
1)Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli
. 2)Podaj postać kanoniczną.
3)Oblicz miejsca zerowe funkcji.
4)Podaj postać iloczynową funkcji
5)Wyznacz zbiór wartości funkcji.
6) Zbadaj monotoniczność.
7)Dla jakich argumentów wartości funkcji są dodatnie a dla jakich ujemne.
8) Podaj najmniejszą, największą wartość funkcji.
9) Oblicz wartość funkcji dla argumentu −1 oraz √2
21 paź 19:15
kasia: 1) a= 2 b = 0 c = 18
x = −b/2a y=−Δ/4a ⇒ (0,9)
21 paź 19:23
kasia: 2) y=2(x − 4,5)
3) x = 3 i x= −3
4) y=2(x+3)(x−3)
5) zw= R
6)funkcja jest rosnąca w przedziale <0, +∞) i malejąca w przedziale (−∞,0)
7) wartości funkcji dodatnie w przedziałach (−∞,−3) i (3, +∞) a ujemne w (−3,3)
8) f min = 0, f max nie istnieje
9) f(−1) = − 16 f(√2) = −14
21 paź 19:30
kasia: **5) zw = <0, +∞)
21 paź 19:31
kasia: no i źle

bo wierzchołek w pkt (0, −9) , dlatego zw = <−9, +
∞)
21 paź 19:33
Eniu: dziękuje
21 paź 19:33
kasia: i f min = −9 w takim razie, reszta dobrze

proszę
21 paź 19:34