rozwiąż równanie:
kasia: pomoże ktoś?;> cos2x − 3sinxcosx + 1 = 0
21 paź 19:39
Godzio:
cos2x − 3sinx * cosx + 1 = 0
cos2x − 2sinxcosx + sin2x + cos2x − sinxcosx = 0
(cosx − sinx)2 + cosx(cosx − sinx) = 0
(cosx − sinx)(cosx − sinx + cosx) = 0
(cosx − sinx)(2cosx − sinx) = 0
spróbuj dokończyć
21 paź 19:48
kasia: cosx = sinx lub 2cosx= sinx a to już graficznie
21 paź 19:50
kasia: dziękować
21 paź 19:50
Godzio: 2cosx = sinx można graficznie bo raczej ciężko algebraicznie ale
cosx = sinx to już łatwo
| | π | | π | |
x = |
| − x + 2kπ v x = −( |
| − x) + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
21 paź 19:51