Przedstaw w postaci iloczynowej następujące trójmiany
kaka: BŁAGAM POMOCY , POMÓŻCIE MI
ZADANIE
a) 3x2−3x+4
b) −x2+x+20
c)2x2+0,5x−0,25
d)12x2−x+12
21 paź 18:23
21 paź 18:26
mila: wiesz co to jest postac iloczynowa?
21 paź 18:27
kaka: nie nie u miem tego wgl rozwiązać,
21 paź 18:29
mila: umiesz liczxyć Δi pierwiaski ?
21 paź 18:30
mila: chetnie Ci pomogę

ale muszę wiedziec ,gdzie jest problem
21 paź 18:36
kaka: troszkę umiem ja bym chciała jak by na jednym przykładzie ktoś mi to rozwiązał np na d błagam
21 paź 18:42
Grześ: d) akurat jest bardzo prosty, spójrz:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| x2−x+ |
| = |
| (x2−2x+1)= |
| (......)2 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
21 paź 18:44
kaka: bardzo dziękuje może sobie z restsztą poradze
21 paź 18:46
mila: Kaka to nie ma sensu nie mozna troszkę umieć bo zawalisz na sprawdzianie .Postać iloczynowa tak
wyglada a(x−x
1)(x−x
2) wszystkie zadania robi sie w taki sam sposób trzeba policzyć Δ x
1
i x
2 i podstawic do tego wzoru
ax
2+bx+c=0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
w przykładzie d |
| x2−x+ |
| a= |
| b=−1 c= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
wzór na Δ Δ=b
2−4ac
policz pomogę w razie czego
21 paź 18:50
kaka: bardzo bardzo dziękuje ok
21 paź 18:52
mila: jezeli nie pamietasz gdy Δ>0 mamy 2 pierwiastki jeżeli Δ=0 mamy jeden pierwiastek
dwukrotny wtedy postac iloczynowa tak wyglada a(x−xo)(x−xo)
21 paź 19:00